Ostalo 26.01.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

KUGLANJE

2.HKL

KORAK BLIŽE

 

U trinaestom kolu Željezničari su se vratili starim navikama – dobroj igri i uvjerljivim pobjedama. Kuglači Koprivnice u subotu su Mladost napustili s velikom nulom jer je čakovečki sastav pobjedio s 8-0 uz 184 razlike. Nije bilo jednostavno od samog starta jer su gosti posve neočekivano u prvom bloku ne samo držali priključak, već gotovo ravnopravno se borili u duelima. Tomislav Tvarog (566) s dva je čunja viška uspio sačuvati poen pred Vučićem (564), dok je odlični Zoran Jagić (580) otpor Ivaniša (548) slomio tek u zadnjoj izmjeni (144-114). Nakon početnih 2-0 i unatoč nevelikih 34 razlike, gosti iz Podravine više nisu predstavljali ozbiljniju prijetnje te su od preostala četiri pojedinačna dvoboja čak njih tri izgubili bez osvojenog seta. Maksimalni su bili Predrag Turk (586), Bojan Košak (565) i Stjepan Jagić (563). Savršenom danu doprinio je i trener Zvonimir Žinić koji je uslijed objektivnih okolnosti (povrijeđen Kuzma, poslovno spriječen Mikac, članovi druge momčadi imali paralelno svoju utakmicu) bio prisiljen na raritetni čin – samog sebe ubaciti u igru. Dok je bilo zraka i brojke su bile pristojne (268), da bi u konačnici i sa ukupnih 492 uzeo jedini preostali poen za nova dva boda svoje momčadi. 

Željezničar je tako preskočio još jednu prepreku i dalje drži čelnu poziciju, a istu će već u petak braniti protiv najugodnijeg iznenađenja sezone varaždinske Ceste. Utakmica se igra na kuglani „Drava“ na kojoj se Željezničari ove sezone nisu uspjevali nametnuti nekim extra rezultatima. 

 

•U nedjelju su okončane i špekulacije oko kvalifikacija za prvu ligu. Na skušpštinini HKS-a u Poreču ideja o smanjenju najvišeg ranga natjecanja na deset klubova već od jeseni nije prošla jer to u konačnici nisu dopuštali ni pozitivni propisi koji zahtjevaju izglasavanje promjene sustava barem sezonu unapred. Samim time postalo je jasno da nitko od trenutnih prvoligaša neće ove sezone sudjelovati na kvalifikacijama već će na njima kao i do sada biti isključivo prvaci pet drugih liga koji će između sebe u dvodnevnom sučeljavanju na Medveščakovoj kuglani „Zagreb“ iznjedriti dva nova sudionika elitnog ranga.

 

3.HKL

ZANATLIJA „SPASIO“ PRVENSTVO

 

Derbi kola između vodećeg Graničara i prvog pratitelja Zanatlije okončao se na način koji je prvenstvo ostavio širom otvorenim za veći broj aspiranata na naslov. Zanatlija je pred domaćom publikom bio bolji sa 6-2 uz 76 čunjeva viška te se time približio Graničaru na dva boda razlike. Temelje pobjedi postavili su Damir Grašić i Mladen Kovač kada su u idealnom raspletu otvaranja uzeli oba duela za početno vodstvo od 2-0 i 41 plusa. Lakši dio posla bio je onaj Grašićev (542) koji je sam i stvorio kompletnu prednost u tom dijelu igre, budući je Mladen Kovač s 539 bio do u čunj identičan s Vokšanom, ali je poen dobio zahvaljujući većem broju setova (3-1). Utakmica je odlučena u srednjoj dionici u kojoj je Franjo Gosarić s 557 donio Zanatliji dodatnih šezdesetak čunjeva fore kojima se amortizirala slaba igra u prvoj polovici nastupa (247) te posljedično gubitak poena Franje Žarkovića (521) od Bionde (540). Nakon vodstva od 3-1 i visoke prednosti u čunjevima (82) završnica nije donijela ni napetost ni kvalitetno kuglanje već su utakmicu mirno do kraja iskontrolirali Mladen Grašić (520) i Ivan Vukoja (506).

Prednje opisanim ishodom u igri za naslov ostao je i Dubravčan koji je u subotu bez problema apsolvirao Željezničar II te također stigao na dva boda od lidera. Dubravčan je bio znatno bolji protivnik što je u konačnici izraženo sa 7-1 i 245 razlike. Kod ekipe iz Donje Dubrave jedno iznimno ostvarenje, ono Josipa Čižmešije od čak 593 drva, tri dobre ujednačene cifre (Zoran Vučenik 538, Branko Horvat 535 i Davor Fabić 534), a Saši Štefiću (492) i Draženu Cenku (484) su i njihove ne baš pohvalne brojke bile dostatne za poene. Što li tek onda kazati o igri Željezničara? I u punom sastavu teško da bi izborili neki pozitivan rezultat, a bez praktično pola tima (Zvonimir Turk, Denis Košak, Stanislav Štrukelj) bio je svojevrstan uspjeh makar pokrpati nastale rupe. Svega dva rezultata iznad 500, od kojih je jedini pravi onaj Luke Štrukelja (543) s kojim se i došlo do jedinog poena. 

Prosvjetar je odradio formalnost kod Ivančice te jedini klub koji još nema ni bod u ligi ovom prilikom ostavio i bez poena. U 8-0 i okruglih 200 plusa najviše je uložio Nebojša Žnidarić (537), a slična su ostvarenja i Josipa Šarića (536) te Dragutina Danilovića (531). Druga polovica Prosvjetara se nije posebice istakla, ali su protiv Ivančice koja je imala samo jednog igrača sitno iznad 500 i njihovi učinci bili dostatni za maksimalnu pobjedu i bodovni pomak prema vrhu.

Jedan od konkurenata za najviše pozicije mogao bi nakon nadolazećeg vikenda otpasti budući se u međusobnom ogledu sastaju Prosvjetar i Zanatlija. Jesenas je na formalnom gostovanju bio bolji Prosvjetar, dok je prema trenutnom stanju forme ovo vrlo dobra prilika Zanatliji za uzvrat jednakom mjerom. Dubravčan će se za bodove morati znojiti kod Obrtnika 2011, dok će se od istog suparnika na tablici vjerujemo odvojiti Željezničar II koji će biti domaćin Ivančici. 

 

KUP MKS-a

ZANATLIJA PRVI PUTA U FINALU

 

Odličan tjedan za Zanatliju – osim što su u ligi svladali vodeći sastav, po prvi puta su izborili i finale Kupa MKS-a čime su se ujedno, isto tako premijerno, plasirali i na regionalni nivo Kupa. Do tog su ostvarenja došli pobjedom protiv Dubravčana od 6-2 uz 40 čunjeva viška. Prvi izrazito izjednačen blok završio je podjelom poena i sa 14 drva plusa za Zanatliju. U oba duela pobjednik je odlučen tek na zadnjoj stazi. Damir Grašić (540) donio je prvi poen Zanatliji protiv Branka Horvata (524), a preokretom u posljednjih 30 kugli (141-130) za Dubravčan je izjednačio Josip Čižmešija (527) protiv Mladena Kovača (525). Ključni trenuci zbili su se u središnjici utakmice koji su Dubravčanovi Zoran Vučenik i Saša Štefić okončali svaki sa slabih 504, što su objeručke prihvatili Zanatliji Franjo Gosarić (559) i Franjo Žarković (530) donijevši vodstvo od 3-1 i gotovo nedostižnih 95 čunjeva prednosti. Do kraja susreta Dubravčan je uspio samo ublažiti poraz smanjivši ukupni zaostatak u drvima, a gledatelji su u tim trenucima  mogli uživati u vrhunskoj prezentaciji igre tokom prve polovice nastupa Mladena Grašića (161+149) te Dražena Cenka (150+161). Konačne brojke kod Mladena Grašića kao najboljeg pojedinca Zanatlije iznosile su 570, a Dubravčan se može utješiti s igračem utakmice jer je Cenko srušio 578. Davor Fabić je za doljance pridonio 538 drva, dok si Zanatliji nije naštetio ni loš dan kombinacije Vukoja-Kukovec (491). U finalu Zanatlija će se sučeliti sa jednom od ekipa Željezničara koje svoj interni ogled moraju tek odigrati. 

A do njega je došlo zahvaljujući činjenici da je prilično iznenađujuće u četvrtfinalu Željezničar II bio jači od Prosvjetara i to sa 5-3, ali i velikih 144 razlike. Konačni ishod je tim više začuđujuć ako se zna da je Prosvjetar poveo sa 2-0 i 23 drva viška. Nebojša Žnidarić (538) bio je bolji od Stanislava Štrukelja (523), a Emil Horvat (539) od Zvonimira Turka (531). Veliki preokret počinje u drugom bloku kada prvo Katarina Rašperger (521) uzima duel protiv svog dugogodišnjeg suigrača Dragutina Danilovića (480), a onda se trener Anđelko Crnčec transformira u iz naftalina izvađenog igrača te svom bivšem pulenu Igoru Mačeku očitava lekciju na oglednom satu kuglanja nadjačavši ga sa odličnih 579-535. Prva staza zadnje runde donijela je odgovor na pitanje oko pobjednika jer su za Željezničar Luka Štrukelj (152) i Matija Vikert (154) u samo jednom setu stvorili dodatnih 80-ak čunjeva plusa. Doduše to kao da ih je malo opustilo u nastavku (116 i 118 u narednoj dionici), ali je prije svega Vikert (562) protiv Čučeka (488) čvrsto držao ključeve prolaska dalje za Željo II, dok je Josip Šarić (520) na setove protiv Štrukelja (528) ublažio poraz za Prosvjetar. 

 

TJEDNI VODIČ:

 

utorak – 27.01. – 18,00h: Željezničar II – Željezničar I (1/2 f Kupa MKS-a)

petak – 30.01. – 19,00h: Željezničar II – Ivančica (3.hkl)

subota – 31.01. – 15,00h: Prosvjetar – Zanatlija (3.hkl)

 

Izvor: 3118