Kolumne 12.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Zašto Zorana guraju u prijevremene izbore?!

Kada su novinari pitali Tomislava Karamarka je li čuo da Zoran Milanović sprema parlamentarne izbore već za travanj, predsjednik HDZ-a je, zagledavši se u pod (rijetko gleda sugovornika u oči), filozofski prozborio: „Nešto se šuška, ajmo to tako reći!“ Pa, je li HDZ spreman za izbore? - ljubopitljivi su novinari. Ako treba, već sutra! - argumentirano odgovara Karamarko. Ali ne „prijete“ izborima prije roka (studeni) samo Milanović i Karamrko. Čine to i branitelji koji su iz šatora u Savskoj potegnuli u Knin kako bi još jednom zašuškali: „Osluškujte, kad vas budemo zvali, budite spremni doći u Zagreb.“ Riječi su to branitelja i zaštitara Klemma kojega državne represivne institucije sumnjiče za kriminal, riječi su to poslodavca koji zarađuje i do dva milijuna eura godišnje na muci slabo plaćenih radnika. Naravno, prijetnjama se pridružio i branitelj Đuro Glogoški: „Ako nas budu ignorirali, nećemo čekati redovne izbore!“ Šator u Savskoj postao je, sve je to jasnije, politički stožer samo jedne od političkih opcija, one HDZ-ove i one HDSSB-ove, Glavaševe, koji nije ništa naučio od mudrog Ante Gotovine.

Na čemu 

Milanović gradi optimizam?

Kada biste pitali Vesnu Pusić je li i ona spremna za proljetne izbore, uvjeren sam da bi kao iz samostrela odapela: „Mi smo rođeni spremni!“ Radimir Čačić jedva čeka. Sinčić gori od želje da na krilima trenutne popularnosti uleti u Sabor. Ni Mireli Holy ne bi raniji izbori smetali, s obzirom da se Orahu rejting topi. HSS-u, HSLS-u ili nekim satelitima ljevice ionako je svejedno kada će biti izbori jer njih nitko ništa ni ne pita. Oni su se, ili će se ionako ogrebati za pokoju saborsku fotelju od velikoga brata. Pa, hoće li onda - s obzirom da gotovo sve političke opcije navijaju za raniji izborni rok - Hrvatska već u proljeće dobiti novu vladu? Nisam baš siguran. No, visoki izvor (a nije Peđa Grbin), blizak Milanoviću, šapnuo je povlaštenom novinaru da Milanović razmišlja... A na temelju čega to Milanović gradi optimizam?! Na jednom potezu - zamrzavanju tečaja franka - kojim misli izbrisati tri godine nerada, ideološkog i gospodarskog bauljanja? Istina, Milanović se probudio iz zimskog sna nakon što je Ivo Josipović izgubio već dobivene izbore, ali samo buđenje teško može zavarati sve više siromašnih, gladnih, besposlenih, sve više onih kojima su kukurikavci ukrali i nadu.

Nepopularnost Vlade je 

umanjena

Za izbore prije isteka četverogodišnjeg ciklusa odlučio se u 25 godina tek Franjo Tuđman 1995. Ali s razlogom, s debelim opravdanjem, s velikim kreditom koji mu je donijela Oluja. Ima li i Milanović nešto slično oluji? Ima, naravno, oluju koja je poharala gospodarstvo, ima iza sebe tri godine gospodarskoga pada, ima iza sebe sva manji broj zaposlenih, ima iza sebe iseljavanje tisuće mladih školovanih ljudi, ima iza sebe novu vojsku siromašnih... Bi li se, usprkos zamrzavanju švicarca, glasači u travnju na biračkim mjestima sjetili svega toga? Vjerojatno bi. Iako je popularnost Vlade u posljednjoj anketi porasla za osam posto, još uvijek gotovo tri četvrtine građana smatra da Vlada vodi zemlju u pogrešnom smjeru. Znači li to da Milanović i njegova koalicija nemaju nikakvu šansu za pobjedu na predstojećim izborima? Ne. Takozvana ljevica (jer u Hrvatskoj nema prave, organizirane netakozvane ljevice) može pobijediti Karamarkovu desnicu, pa makar se ona pojačala i HDSSB-om. Milanoviću treba kao ozeblom sunce gospodarski rast, pa makar i onaj od 0,2 posto, što može (kao što su, uostalom, u sličnoj situaciji, za vrijeme Vlade J. Kosor, SDP-vci govorili) spadati u red statističkih pogrešaka.

Treba okupljati, a ne rastjerivati

Milanoviću treba dobra turistička sezona. Treba mu još poneka blamaža tek izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Treba mu još nekoliko mjeseci prosvjeda branitelja koji plaše sve veći broj građana i iz dana u dan će postati sve veći uteg svojega pokrovitelja Karamarka. Milanoviću treba još nekoliko mjeseci Glavaševog šepirenja i prijetnji s političkih govornica. Milanoviću treba još nekoliko mjeseci nabildavanja mišića na srbijanskoj obezglavljenoj političkoj vrhuški. A treba mu, bogme, i nekoliko mjeseci da bi na ljevici učinio ono što je Karamarko učinio na desnici, treba mu vremena da skupi sve razasute glasove ljevice pod svoj „šator“. Karamarko je pokazao - i u tome je daleko uspješniji, daleko promoćurniji, daleko praktičniji i daleko organiziraniji - kako se i od protivnika stvaraju partneri. Koliko god HSLS bio kao stranka čudnovati kljunaš, bez izborne baze, Karamarku je važno da i njihovih jedan posto ne propadne. Zahvaljujući izbornome modelu, prvi - a zasad je to HDZ i HDZ-ova koalicija - ubire gotovo sve glasove onih koji neće preskočiti izborni prag od pet posto. Na taj se način može dobiti šest, sedam mandata. Zato Milanović treba, misli li se uistinu upustiti u ravnopravnu bitku, u svakoj izbornoj jedinici pridobiti svakog onog tko nosi više od jedan ili dva posto (što je 2003. Čačić sugerirao Račanu). Zbir tih naoko nebitnih ili propalih glasova može odlučivati o tome tko će biti sljedeći premijer. SDP je ignorirao te izborne zakonitosti i 2003. i 2007. i zato je izgubio.

 

P.S.  Kažu visoki izvori bliski Milanoviću da šefa Vlade i SDP-a savjetuju strani marketinški i PR stručnjaci. Jednu takvu ekipu, koja je uistinu bila angažirana u prvoj pobjedi Obame, upoznao sam u stožeru predsjedničkog kandidata Dragana Primorca. Razgovarao sam s njima i opazio da pokušavaju američki PR model preslikati na našu političku scenu ne obazirući se na naš mentalitet, na našu kulturu i na navike hrvatskih glasača. Svoje sam sumnje podijelio i s Primorcem koji mi je, skraćeno rečeno, odgovorio: „Znamo što radimo. Bit ćemo u drugom krugu!“ Naravno da je i savjet inozemnih stručnjaka dobro došao, ali sve što danas čini Milanović odavno su mu preporučivali domaći politički analitičari. Vjerujem da će Milanović - ako nastavi s popravljanjem svoga narušenoga imidža - imati dovoljno vremena da uvede posrnuli SDP u ravnopravnu borbu s HDZ-om. U protivnom će biti sam svoj grobar. Do četvrtog mjeseca ima vremena tek iskopati svoju (političku) raku.

Izvor: 3120