Kultura i prosvjeta 03.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

40 GODINA ŠAF-a: Od crtanja među policama za knjige do animacije kave

Ove će godine, točnije posljednji dan ovoga mjeseca, Škola animiranog filma proslaviti svoj 40. rođendan. ŠAF je jedan od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova koji okuplja djecu i mlade s ciljem kreativnog provođenja slobodnog vremena u izradi animiranih filmova. U desetljećima djelovanja ŠAF iza sebe ima stotine članova, mahom ljubitelja animacije, čiji rad je ostao zauvijek zabilježen u školi nekom osvojenom nagradom ili tek pokojim crtežom koji nikad nije pretvoren u film. Na naše pitanje kako je sve počelo odgovora nam Edo Lukman koji je uz potporu tadašnje ravnateljice Gradske knjižnice Mire Kermek pokrenuo školu animiranog filma u kojoj radi još danas.  

 – Prilika za osnovati neki dječji filmski klub pojavila se kad je u gradskoj knjižnici osnovan dječji odjel. Oni su željeli najmlađima uz knjige ponuditi dodatne sadržaje i tad mi je došla ideja da s djecom počnem raditi animirani film. Iako u to vrijeme o animaciji nisam imao pojma jer sam se do tada bavio tek amaterskim filmom, želja je bila dovoljno jaka da svoju ljubav prema fotografiji i karikaturi pokušam pretvoriti u nešto više i vrjednije. Tadašnja ravnateljica Kermek ideju je prihvatila i ubrzo je krenula akcija. Na prvi sastanak, 28. veljače 1975.godine, došlo je sedamdesetak djece iz tri čakovečke škole. Od početka smo radili među policama s knjigama, u malom prostoru što je bilo dosta nespretno, a pravo veselje dogodilo se 1982. godine kada smo u Centru za kulturu Čakovec dobili vlastiti prostor u kojem smo i dan danas, prisjeća se Lukman davnih godina.  

Nakon tek tri mjeseca postojanja u ŠAF-u su napravljena tri kratka filma koji su poslani na Reviju dječjih filmova u Pitomači, čuveni FEDAF. Rezultati nisu izostali, a kako se radi o samim počecima oni se ne zaboravljaju. – Svi su većinom radili dokumentarne i igrane filmove, rijetki animirane, pa smo mi bili svojevrsna senzacija. Osim toga, radili smo s malim uzrastom djece što je tada bilo rijetkost. Sve je to pozitivno odjeknulo, ljudi su ostali ugodno iznenađeni a filmovi su osvojili prve nagrade i od tada gotovo svake godine nešto osvajamo, govori s ponosom filmaš Lukman.  Edo Lukman je nakon Pitomače vidio kako djeluje dječje stvaralaštvo te je ozbiljnije krenuo s radom.

 

 

– Rad s djecom u startu me oduševio, zaboravio sam na vlastitu karijeru, sve sam podredio radu s njima i razvoju naše škole, kaže o svom kreativnom putu i dodaje kako su ubrzo nabavili kvalitetniju opremu te su razvijali još bolje i raznovrsnije ideje za film. – Ovo od tehnike kaj sad imamo, da smo onda imali – di bi nam bio kraj, kaže s osmijehom.  ŠAF-ovci, na čelu s Edom Lukmanom, u počecima su puno eksperimentirali i okušali se u više filmskih vrsta, no uvijek su išli ukorak s vremenom i razvijali svoj rad uz tehnologiju.  - Neko smo vrijeme tragali za konceptom rada, no previše toga ne vodi ničemu pa sam 1978. godine odlučio da će nam primarni interes biti animirani film i da iz toga napravimo maksimum. Činjenica da funkcioniramo već 40 godina pokazuje da je to bio dobar odabir. Danas imamo studio koji je kvalitetno opremljen, omogućava djeci da naprave, mogu reći bez pretjerivanja, kaj god ima padne na pamet, naglašava Lukman.  

 

U 40 godina rada ŠAF je osvojio 200-tinjak nagrada, a djeca i voditelji putovali su na sve najvažnije filmske festivale, pa čak i preko oceana u daleku Ameriku. No srce i duša ŠAF-a i dalje je tavan zgrade Centra za kulturu gdje nastaju prve ideje i stvara se povijest. Prostor je to u kojem vlada prijateljska i domaća atmosfera a ispunjen je smijehom, pozitivnom energijom i kreativnošću koja bi svakoga privukla animiranju filmova. - Ove godine u školu animiranog filma upisano je 70 djece, a imamo i 16 odraslih podupirućih članova. Djecu potičemo na samostalni rad te osmišljavanje i realiziranje vlastitih ideja, kaže Jasminka Bijelić Ljubić koja je od 1998. godine uz Edu voditeljica ŠAF-a.  Osim CZK-a kao matičnog mjesta u kojem skupljaju nagrade i ugošćuju prijatelje filmaše iz drugih zemalja, voditelji odlaze i u škole gdje održavaju radionice s djecom, priređuju filmske edukacije diljem Hrvatske ali i u inozemstvu i uključuju se u projekte drugih udruga. Lukman i Bijelić Ljubić ne sumnjaju da će ŠAF preživjeti još puno tehničkih promjena razvijajući se i sljedećih 40 i više godina. Vjeruju u svjetlu budućnost koja je lako ostvariva uz ovako veliki interes i entuzijazam mnoge talentirane djece.

 

Više fotografija ŠAFOVACA pogledajte OVDJE.

Izvor: 3121