Arhiva 30.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

U blizini tvrtke u Šenkovcu zakapali otpadne boje, lakove i razrjeđivače

Onečišćenje tla na Ksajpi u Šenkovcu, o čemu je list Međimurje opširno pisao, počelo je dobivati rasplet. Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (42, 57 i 65) i jednog trgovačkog društva, zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša.

 

- Okrivljenike se tereti da su kao odgovorne osobe u okrivljenom dioničkom društvu od početka 1997. do kraja 2008. godine, protivno zakonskim i drugim propisima o postupanju s otpadom, usmeno nalagali da se otpadni materijal iz lakirnice (otpadne boje, lakovi i razrjeđivači) neovlašteno zbrinjava na način da se odvozi na lokacije u blizini društva, izlijeva u prethodno iskopane udubine u zemlji i zatrpava, iako su znali da će time doći do zagađenja tla - navodi odvjetništvo.

 

Kažu da je kao posljedica takvog postupanja na zemljištima u vlasništvu općine Šenkovec te četiri fizičke osobe tlo prekomjerno onečišćeno bakrom, cinkom, olovom, kromom, antimonom, organskim ugljikom i BTEX-om "u mjeri koja je prekoračivala propisane granične vrijednosti, a što je moglo negativno utjecati na zdravlje ljudi i životinja te vegetaciju".

Izvor: 3127