Arhiva 08.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Uskrsna poruka varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka

Braćo i sestre, tijekom godine slavimo više blagdana u kojima se sjećamo i proslavljamo velike istine u povijesti spasenja. No, često izdvajamo dva najveća, a to su Božić i Uskrs, dodajući i blagdan Duha Svetoga koji oživljuje i posadašnjuje našu kršćansku stvarnost i čini nas živim udovima Božjeg naroda - Crkve. Te svetkovine imaju svoje određene dane, ali ih ne slavimo samo jedan dan, nego se za njih pripremamo posebnim vremenima u crkvenoj godini. Prije Božića je to došašće, a prije Uskrsa i proslave vazmenog otajstva korizma.

 

Na Božić se radujemo i Bogu zahvaljujemo što je došao k nama i postao naš suputnik, a na Uskrs se radujemo što je pobijedio smrt i otvorio nam vrata raja. Isus nas želi voditi kroz naš vremeniti zemaljski život, a korizma je vrijeme u kojem razmišljamo i pitamo se: Imam li volje ići za Isusom?! Možda sam nekad išao, a onda sam posustao, možda sam ponekad i zalutao, možda su me društvene okolnosti i razne životne situacije vodile nekim drugim putem?! Imam li hrabrosti ići za Isusom u ovo naše vrijeme u kojem će mnogi reći kako je to zaostalo i nazadno?! Mogu li vjerovati da je hod Isusovim putem put koji kroz sadašnjost vodi u sigurnu budućnost?!

 

Živimo u vremenu u kojem se čovječanstvo boji budućnosti, a Isus dolazi i poručuje: „Ne bojte se!“ Potrebno je uspostaviti prijateljski odnos s Isusom koji želi doći k nama, ali ne na silu, on tiho kuca i potrebno je osluhnuti i čuti to kucanje na vratima svoje nutrine. U Knjizi Otkrivenja kaže: „Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom.“ (Otk 3,20) Svoj vlastiti život možemo promatrati kroz ova dva blagdana - kroz Božić i Uskrs. Od rođenja - dolaska u ovaj vremeniti život, do smrti - kada odlazimo iz ovoga života, prolazimo kao putnici kroz darovano nam vrijeme u našim danima, mjesecima i godinama. Psalmist kaže: „Ljudski vijek je sedamdeset godina, ako smo zdravi, osamdeset.“ (Ps 90) No, svjedoci smo kako i mnogi mlađi iznenada odlaze, ali dakako i mnogo stariji od godina koje nam navodi Psalmist. No, činjenica je da svaki čovjek dolazi pred vrata smrti. Što je iza tih vrata? - pita se čovjek. Mnogi će reći: Ništa, ne vjerujem! Priznajem samo ovaj materijalni, vidljivi svijet. Mnogi zastanu pred tim vratima koja nam je Isus, pobijedivši smrt, otvorio i poručio: „Ne bojte se!“

 

To je poruka Uskrsa. Neka vam je sretan i blagoslovljen.

 

Josip Mrzljak,

biskup varaždinski

Izvor: 3127