Glas javnosti 14.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Nered poslije „verestovanja“!!?

U petak, 13. ožujka na kotoripskom groblju pokopani su posmrtni ostaci 44-godišnjeg D.O. koji je dva dana prije tragično preminuo nedaleko romskog naselja.

Od vremena u kojem je lijes s njegovim tijelom dan prije smješten u mrtvačnicu počeo je, kako to biva u slučajevima smrti pripadnika romske nacionalnosti, stizati velik broj ljudi. Bili su to njegovi sunarodnjaci iz  Kotoribe i svih dijelova Međimurja i prekodravlja. Bdjeli su oni nad pokojnikovim tijelom. No, to nije bilo sve. Sve to je bilo popraćeno većom količinom alkohola koji inače zabranjeno konzumirati na tome mjestu, a pilo se u prostoriji za pokojnikove najbliže, u natkrivenom prolazu mrtvačnice u kojem se našlo slobodnog mjesta…

Dan poslije. Jutro. Općinski komunalni djelatnik ostao je zgranut prizorom koji je zatekao. Nebrojeni broj plastičnih čašica uz samu mrtvačnicu i njenim prostorima, razbacane prazne boce alkoholnog pića..., a isto toliki broj raznio je jak vjetar po obližnjem travnjaku. O količini „čikova“ da i ne govorimo. Da bi sve doveo u normalno stanje, djelatniku je trebalo sat i više vremena, dok poslije normalnih „verestovanja“ samo dolazi otključati prostore.

Zbog čega ovo pišemo? O dvostrukim mjerilima korištenja svetog mjesnog mjesta. Pišemo zbog onih koji se na tom mjestu ponašaju s pijetetom naspram pokojnika, ali i svih onih koji ovdje počivaju, pišemo zbog onih kojima očito to mjesto nije sveto, što pokazuje iznijeti događaj.

M. Grubić

Izvor: 3129