Život udruga 17.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 13:30.

Osnovana Udruga oboljelih od tumora mozga „ Glia“

U Velikoj vijećnici Međimurske županije prigodnom je svečanošću predstavljena novoosnovana Udruga koja brine i pomaže oboljelima od tumora mozga. Inicijatorica je Valerija Korent, žena koja je osjetila trnovit put kroz koji prolaze oboljeli, jer je naime njen suprug preminuo od te olesti. Ideja o osnivanju udruge nastala je brošurom „Život s tumorom mozga - upoznavanje s bolešću“, koju je Valerija posvetila svom pokojnom suprugu, a kojom želi svima u sličnim situacijama olakšati agoniju kroz koju su četiri i pol godine ona i suprug prolazili. Inicijativa koja je potaknula stvaranje „Glie“ nastala je u dogovoru s dr. Anom Mišir Krpan i dr. Krešimirom Lončarom, specijalistima onkologije i radioterapije KBC-a Zagreb. „Potreba za udrugom ovakvog tipa postoji već godinama, obzirom da tumori mozga predstavljaju veliki problem današnjice i povlače za sobom niz stresnih situacija od trenutka postavljanja dijagnoze kao i na dugom te teškom putu liječenja. U Hrvatskoj svake godine oko 650 ljudi oboli od ove teške bolesti - 440  od malignih i 200 od benignih tumora mozga“, u svom je govoru objasnila predsjednica Valerija Korent. 

 

„Ponosan sam što je inicijativa za osnivanje ove udruge došla upravo iz Međimurja, no i ne čudi kako Međimurci posljednjih 25 godina pokazuju svoju plemenitost i humanost, u današnje vrijeme prijeko potrebnu dozu senzibiliteta prema onima kojima je potrebno ohrabrenje“, u svom je obraćanju rekao župan Međimurske županije Matija Posavec i nastavio kako u formalnom smislu nije zahtjevno osnovati udrugu, no izazov predstavlja pomoć oboljelima koji kroče kroz zdravstveni sustav. Stoga je Udruga „Glia“ i od Međimurske županije dobila maksimalnu potporu za sve akcije koje ih očekuju, kao što je obilježavanje 8. lipnja, Međunarodnog dana oboljelih od tumora na mozgu.

 

„Organizirat ćemo i sastanke svaki mjesec uz stručna predavanja u prostorijama KBC-a te ovim putem pozivamo sve da se na bilo koji način uključe u naš rad te pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Sjedište Udruge je u Zagrebu, no Čakovec je odabran za njeno predstavljanje radi prijateljskih veza i pomoći volonterki iz Udruge za sindrom Down Međimurske županije“, za kraj je rekla predsjednica udruge.

Izvor: 3129