Glas javnosti 22.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

Načelnik Šenkovca nikada se nije osobno uvjerio u naše visoke standarde

Potaknuti kontinuiranim iznošenjem netočnih informacija u nekim medijima usmjerenim protiv društva EKO MEĐIMURJE D.D., želimo izvijestiti javnost o stvarnim činjenicama vezanim uz ovaj slučaj.

Točno je da su se u zadnjih godinu i pol dana provodile istražne radnje vezano uz eventualno onečišćenje okoliša na području Ksajpe za razdoblje od 1997. do 2008. godine. Društvo nema saznanja o eventualnim nepravilnostima koje bi dovele do onečišćenja u tom razdoblju te je tijekom istrage potpuno surađivalo sa istražnim organima i u istražnom postupku predalo cjelokupnu dokumentaciju koja jasno pokazuje da EKO MEĐIMURJE D.D. odgovorno i savjesno zbrinjava sav otpad sukladno zakonskoj regulativi. 

EKO MEĐIMURJE D.D. je brigu za zaštitu okoliša ugradilo u temeljne postulate svojeg poslovanja te na svim razinama, a u skladu sa zakonskom regulativom, čini sve kako bi spriječilo sve vidove onečišćenja i negativne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi. 

EKO MEĐIMURJE D.D. ima uspostavljen sustav upravljanja okolišem ISO 14001 čiji je glavni cilj potpora u zaštiti okoliša i sprečavanje onečišćenja u ravnoteži s društveno-ekonomskim potrebama. 

Načelnik Općine Šenkovec u svojim zadnjim izjavama navodi da Društvo u ovom trenutku zagađuje okoliš što je apsolutno netočno. Zbog stalnog prozivanja načelnika, tijekom posljednjih 18 mjeseci, Društvo je bilo pod još intenzivnijim inspekcijskim nadzorom, te niti u jednom od navedenih nadzora nisu utvrđene nepravilnosti. Takve optužbe načelnika su netočne i neodgovorne, te isti samom Društvu, ali i svim njegovim radnicima nanosi nemjerljivu štetu. 

Puno govori i činjenica da se načelnik općine Šenkovec u svojem mandatu nije udostojio ni jednom posjetiti EKO Međimurje, najveću firmu u općini Šenkovec, kako bi se na licu mjesta osobno uvjerio u visoke standarde te se informirao na koji način može pomoći da bi firma još uspješnije doprinijela lokalnoj zajednici. No, izgleda da načelniku to nije u interesu. Izrazito su neozbiljne i opasne izjave načelnika koji navodi da Uprava Društva zanemaruje i loše se odnosi prema svojim radnicima. EKO MEĐIMURJE D.D. svakog mjeseca isplaćuje plaću svojim radnicima u bruto iznosu većem od 4.000.000 kn. Prosječna neto plaća u ovom trenutku iznosi 4.900 kn, svaki prekovremeni sat plaća se 50% više, isplaćuje se Božićnica, regres za godišnji odmor, dar u naravi, te se isplaćuju dodatne naknade za rad u 2. i 3. Smjeni. Ostavljamo javnosti da sama prosudi da li su ovo uvjeti rada koji bi mogli upućivati na zanemarivanje i loš odnos prema radnicima. 

 

U posljednjim istupima načelnik Horvat se upliće u poslovnu politiku tvrtke i omalovažava njezinu ulogu u lokalnoj zajednici, što smatramo krajnje neprimjerenim. EKO MEĐIMURJE D.D. godišnje isplati plaću u iznosu većem od 50 milijuna kuna svojim radnicima, uplati u državni proračun oko 30 milijuna kuna poreza, čime direktno financira znatan dio troškova same Općine Šenkovec te u velikoj mjeri omogućava ubrzani razvoj lokalne zajednice. Samo u zadnjih 10 godina Društvo je u Općinski proračun izravno uplatilo 7,7 milijuna kuna u obliku komunalnog doprinosa, koncesija, poreza na dohodak… Kao društveno odgovorno poduzeće EKO MEĐIMURJE D.D. je zainteresirano za boljitak zajednice u kojoj djeluje. Upravo je EKO MEĐIMURJE D.D. dalo glavni doprinos u plinofikaciji cijele Županije, sudjelovalo je u izgradnji škola, brojnih crkava, vrtića, sportskih klubova, te konstantno daje potporu različitim društveno korisnim projektima. 

 

EKO MEĐIMURJE D.D. pozitivan je primjer uspješnog gospodarstvenika koji posluje na zahtjevnom inozemnom tržištu i unatoč gospodarskoj krizi ostvaruje vrlo dobre poslovne rezultate za koje je i nagrađeno brojnim strukovnim priznanjima. EKO MEĐIMURJE D.D. prije svega posluje na društveno odgovoran način i tako će nastaviti poslovati. Apelirali bismo da se ne iznose lažne ili neprovjerene informacije u cilju senzacionalističkih ili osobnih interesa i probitaka te stojimo na raspolaganju zainteresiranima da nas posjete ili kontaktiraju u vezi dodatnih informacija. EKO MEĐIMURJE D.D. će prihvatiti odgovornost, ukoliko se dokažu bilo kakve nepravilnosti za koje je društvo odgovorno, ali ćemo isto tako morati pravnim mehanizmima zaštititi društvo i zaposlenike od štete koja se nanosi namjernim širenjem lažnih informacija i neutemeljenim optužbama. 

 

Saša Novaković, mag. inf., predsjednik Uprave društva EKO MEĐIMURJE d.d.

Izvor: 3130