Arhiva 24.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 07:57.

Župan Posavec od Vlade zatražio podršku za predfinanciranje projekata manjim sredinama

Ukoliko postoji ideja i dobra volja, nema prepreka da se za vrijedne projekte osiguraju sredstva iz fondova Europske unije. Samo jedan je to od mnogih zaključaka danas u Varaždinu održanog predstavljanja rezultata i mogućnosti ulaganja „Zajedno do EU fondova“ – za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva. Kao punopravna članica Europske unije, Hrvatska ima priliku izvući izdašna sredstva, a u to su prisutne svojim izlaganjima uvjerili predstavnici Vlade i resornih ministarstava u okviru kampanje po čitavoj Hrvatskoj. Tako je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo kako je cilj da EU fondovi postanu najvažniji izvor javnih investicija i glavni pokretač privatnih investicija te da se može očekivati da doprinesu do dva posto većoj stopi rasta BDP-a. „Većina javnih ulaganja do sada je bila financirana upravo iz poreznih prihoda, to ćemo zamijeniti sredstvima iz fondova te u potpunosti poduprijeti njihovu apsorpciju, kako bi rasteretili građane i naše tvrtke“, rekao je Grčić i objasnio kako je Hrvatskoj do 2020. godine na raspolaganju oko 80 milijardi kuna, najviše dosad. „To treba iskoristiti, zašto ne svaki tjedan projekt jedan.“ 

Nakon izlaganja govornika održana je i kratka panel diskusija u kojoj su uz Grčića sudjelovali župani i gospodarstvenici, među kojima i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je tom prigodom istaknuo da je ključno to zajedništvo koje se upravo promovira i ovom kampanjom. „Samo tako država može postati ono što mora biti, a to je servis jedinicama lokalne samouprave koje su tada servis svim građanima. Tek kada svi zajedno, svatko u svojoj ulozi i sa svojim ovlastima krenemo s takvim djelovanjem, imamo veće šanse da privučemo sredstva koja su nam na raspolaganju. Sve ovisi dakle o nama“, objasnio je i dodao kako Međimurska županija danas ima spremne projekte s pribavljenim građevinskim dozvolama u vrijednosti od preko 2 milijarde kuna. 

Razgovor s Grčićem iskoristio je i za traženje podrške Vlade u vidu pomoći s provedbom projekata u manjim sredinama. „U Međimurju imamo puno općina s malim proračunima, njima su na čelu načelnici koji znaju kako, imaju želje i volje, ali nemaju sredstva za predfinanciranje ili sufinanciranje.“ Zato je, smatra međimurski župan važno da ministarstvo ili Vlada osiguraju poseban fond, u kojem će pomoći upravo tim manjim jedinicama lokalne samouprave koje će time lakše kandidirati postojeće te dobiti motivaciju da provedbu novih projekata. 

Izvor: 3130