Gradovi i općine 23.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

MILIJUN KUNA ZA OČUVANJE MEĐIMURSKOG KONJA

Povodom Dana zaštite prirode 22. svibnja, u Centru za posjetitelje u Žabniku održana je pressica na kojoj je predstavljen projekt Obnova krajobraza i zaštita biološke raznolikosti.

U projekt su uključene javne ustanove svih hrvatskih županija uz Dravu i Dunav, a međimurski dio projekta vrijedan milijun kuna vezan je uz očuvanje međimurskog hladnokrvnog konja i financira ga Europska unija. Siniša Golub, ravnatelj javne ustanove Međimurska priroda, Franjo Makovec načelnik Općine Sveti Martin na Murikoja je za buduću ergelu dala 8 hektara pašnjaka uz Muru u Žabniku i međimurski župan Matija Posavec projekt su opisali kao novu šansu za ugroženu pasminu konja, ali i kao vrijedan turistički proizvod.

Prema "hodogramu",do kraja studenog ove godine mora biti kupljeno osam grla međimurskog hladnokrvnog konja, izgrađeno zaklonište za životinje, osigurana jednogodišnja zaliha hrane, zaposlen jedan čovjek, iskopan bunar i postavljene solarne ćelije za nužnu opskrbu strujom te izgrađene dvije promatračnice za ptice. Bududći da se projekt mora predfinancirati, potrebna sredstva, kako je obećao župan, osigurat će se u županijskom proračunu.

 

 

 

Izvor: 3134