Crna kronika 26.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

Nakon Mure, ukinute su mjere obrane od poplave i na Trnavi

U subotu 23. svibnja u 8 sati uspostavljena je redovna obrana od poplava na području malog sliva Trnava, obavijestile su Hrvatske vode - Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Trnava, Centar obrane od poplava Čakovec. Kiše koje padaju danima ispunile su korita, a najviše vode donose bujični potoci koji se slijevaju s bregova i iz šuma.

Branjeno područje je na dionicama: bujica Gornji potok s Dolnim potokom, Potok Trnava Murska, Potok Šantavec, Potok Trnava Dravska, Štrigovski potok, Retencija Šenkovec i Retencija Jegerseg.

Hrvatske vode - Vodnogospodarski odjel za Muru i Dravu Varaždin, u subotu u 18 sati donio je rješenje o uspostavi redovne obrane od poplave na rijeci Muri.

Branjeno područje je: desna obala Mure od područja Vološćak do Podturna, desna obala Mure od Podturna do granice sa Slovenijom te dijelovi lijeve obale Mure. Vodostaj Mure na vodomjeru Mursko Središće u tim je trenucima, uz tendenciju daljnjeg porasta, prešao 360 centimetara.

U nedjelju u 8 sati Županijski centar 112 Čakovec javio je kako su i dalje na snazi mjere redovne obrane od poplava na području malog sliva Trnava te na rijeci Muri. Vodostaj Mure u nedjelju ujutro u 6 sati iznosio je 387 centimetara. Vodostaji na području malog sliva Trnava pak su u laganom opadanju.

Tijekom jučerašnjeg dana, javlja Centar 112, zaprimili su dojave o većoj količini blata na cesti u Donjem Koncovčaku te o vodi na cesti između Novog Sela Rok i Krištanovca. Prema informacijama lista Međimurje, kao i za svakih obilnijih kiša voda je stajala i u polju na kritičnoj lokaciji novoasfaltirane ceste između Črečana i Pretetinca.

U ponedjeljak rano ujutro i dalje su na snazi mjere redovne obrane od poplave na području malog sliva Trnava i na rijeci Muri, javlja Županijski centar 112 Čakovec. Vodostaj Mure u Murskom Središću jutros u 5 sati opao je na 302 centimetara i dalje pada. Pada i vodostaj Trnave te se tijekom jutra očekuje ukidanje redovnih mjera.

U laganom je porastu Mura u donjem tijeku. Na vodomjeru kod Goričana u 5 sati izmjeren je 361 centimetar.

U ponedjeljak u 8,15 sati Hrvatske vode - Vodnogospodarski odjel za Muru i Dravu Varaždin donio je rješenje o prekidu redovne obrane od poplave na rijeci Muri od Vološćaka do Podturna te od Podturna do granice sa Slovenijom, kao i za dijelove lijeve obale. U 7 sati vodostaj Mure u Murskom Središću bio je 296 centimetara i dalje je opadao, javio je Županijski centar 112 Čakovec.

U utorak ujutro u 8 sati Hrvatske vode - Vodnogospodarska ispostava za mali sliv Trnava, Centar obrane od poplave Čakovec, donio je rješenje o prekidu redovne obrane od poplava za područje malog sliva Trnava. Branjeno područje bilo je: bujica Gornji potok s Dolnim potokom, potok Trnava Murska, potok Šantavec, potok Trnava dravska i Štrigovski potok, retencija Šenkovec te retencija Jegerseg.

Izvor: 3134