Arhiva 24.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

USPRKOS VRHUNCU VODENOG VALA - PANICI NEMA MJESTA

Danas je u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije, koju je zbog naglog porasta vodostaja rijeke Mure i informacije o stanju nasipa HE Dubrava, sazvao župan MatijaPosavec. Uz Posavca te članove Stožera, na sjednicu se odazvao i zapovjednik Zoran Vidović.

Iako prve prognoze o visini vodostaja Mure nisu bile nimalo ohrabrujuće, stanje se smiruje, tako da se vrh vodenog vala u Murskom Središću očekuje danas kasno poslije podne uz prognozu maksimalnog protoka od oko 680 kubičnih metara u sekundi, što bi moglo generirati visinu vodostaja od 410 centimetara. Situacija je potpuno pod kontrolom, ceste su prohodne, a pod kontrolom je i nasip HE Dubrava, procurivanje kojeg je izazvalo dosta uznemirenosti kod stanovništva donjemeđimurskih općina. Sporni nasip obišao je i župan, a iz HEP-a su poručili kako nema mjesta panici. Kažu da su sve dežurne službe na terenu te da je izvedeno predpražnjenje akumulacija. Izvedena je sanacija, a čim se stanje smiri napravit će se detaljno ispitivanje i projektna dokumentacija za cjelovitu sanaciju nasipana ugroženoj lokaciji.

Sve službe spremne su za djelovanje, a u pripravnosti su i pumpe te vreće s pijeskom za Mursko Središće. Vodeni val je dosta spljošten, pa će dosta dugo prolaziti Murom. (vt)

 

 

Izvor: 3134