Arhiva 21.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

VLADAJUĆI UGLAVNOM NE POMAŽU NIKOME - PA NI LOKALNIM IZDAVAČIMA

Saborska većina odbacila je prijedlog Izmjena Zakona o PDV-u kojima bi se pomoglo nakladnicima lokalnih tiskovima i time potvrdila da je "gluha" na zahtjeve malih poduzetnika. 

 

Na konferenciji za novinare međimurskog HDZ-a, saborska zastupnica Sunčana Glavak izvijestila je da većina zastupnika u hrvatskom Saboru nije podržala njezinu i inicijativu resorne Strukovne grupe pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koja se odnosila na Izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost vezane uz poreznu stopu koju plaćaju tiskani mediji. Odnosi se to na male izdavače na lokalnoj razini kojima bi ušteda na PDV-u bila značajna, a državnoj blagajni praktično - nezamjetna.

 

- Kad se mijenjao Zakon o PDV-u dnevne tiskovine „ušle“ su u povlaštenu stopu s obrazloženjem da se na taj način u teškoj situaciji želi pomoći nakladnicima i zaposlenicima. No, iz spomenutog su diskriminatorski izostavljeni deseci regionalnih novina koje izlaze tjedno ili dvotjedno. Oni plaćaju „punu“ stopu PDV-a. Njihovi nakladnici s punim su se pravom pitali što im se time poručuje i želi li Vlada dokinuti postojanje lokalnih medija?! I unatoč tome što je po prvi puta jedan oporbeni prijedlog prihvaćen na matičnom, saborskom Odboru za medije, saborska većina - SDP i njihovi partneri ocijenili su da tu pogrešku nije potrebno ispraviti. Žao mi je  što se primjerice 6.000.000 kuna može izdvojiti da bi neki od ministara boravio u luksuznim prostorima, a ne 1,000.000 kuna za gladnu ili djecu s invaliditetom ili za lokalne medije. Ujedno, preko lokalnih medija informira se više od 70 posto građana, a i oni (lokalni mediji op.nov.) su mali poduzetnici koji su itekako osjetili krizu. To je još jedno oglušivanje Vlade na zahtjeve ljudi koji rade i pokušavaju opstati na tržištu, kazala je Glavak, dodajući da prema posljednjim dostupnim podacima u Hrvatskoj izlazi 36 regionalnih tiskovina.

Izvor: 3134