Arhiva 28.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

ZMAJLOVIĆ I KOVAČ SE PROVOZALI NA "ŠTROMČEKIMA"

Već dulje vrijeme se u Čakovcu govori o javnim gradskim elektro-biciklima, odnosno projektu službenog naziva "Štromček". U sklopu obilježavanja Dana grada u srijedu je kod Druge osnovne škole na čakovečkom Jugu, uz prisustvo ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Mullera i gradskih čelnika - 20 "štromčeka" i službeno pušteno u nožno-strujni pogon. Sve podrobnosti i zanimljive detalje o ovom novitetu u gradu donosimo u tiskanom izdanju.

 

- Ponosan sam. Ovo je još jedna u nizu novosti u gradu za koju vjerujem da će građani dobro prihvatiti i rado koristiti elektro-bicikle - kazao je u kratkom obraćanju gradonačelnik Stjepan Kovač, podsjetivši da se radi o projektu vrijednom gotovo 1,000.000 kuna koji je s 40 posto iznosa sufinancirao Fond. 

 

- Ovo je smisao onoga što radimo. Potičemo lokalni razvoj, a gradovi i općine vode računa o čistom zraku. Čakovec se već odavno odredio za smjer održivog razvoja, a time se i svaka kuna iz Fonda ili ministarstava multiplicira - napomenuo pak je ministar Zmajlović.

 

Recimo i to da svi građani koji žele koristiti elektro-bicikle, moraju na Gradskim bazenima "Marija Ružić" kupiti karticu koja stoji 50 kuna i vrijedi do mjeseca listopada. Elektro-bicikli uz minimalan napor dosežu brzinu do 25 kilometara na sat. Za vožnju na njima nije potrebna registracija ni vozačka dozvola, nema naplate parkiranja niti troškova za gorivo. Stanice bicikala su kod Druge OŠ na Jugu i Macanovog doma u srcu grada.

Izvor: 3135