Arhiva 01.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

ULAGANJA U PRELOŠKE CRKVE S ADRESE MINISTARSTVA KULTURE I ŽUPANIJE

Ulaganje u obnove crkvi i sakralnih objekata u našoj županiji smatra se važnim za svaku sredinu, osobito one manje. S tim se slažu saborski zastupnik Dragutin Glavina i zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović, koji su sa županim Matijom Posavcem posjetili dvije župe na području Grada Preloga.

Obišli su Draškovec i tamošnju crkvu Sv. Roka koja je u 2014. proslavila svoju 225. godišnjicu izgradnje.

- Ovo je jedina zavjetna crkva u Međimurju. Grof Althan, preko svoga opunomoćenika i upravitelja Međimurja Jurja pl. Osterhubera, zavjetovao se 27. svibnja 1760. da će, ako kuge nestane iz Međimurja, izgraditi zavjetnu crkvu u čast svetome Roku. Kuge je nestalo i crkva je izgrađena - objasnio je pritom župnik Matija Vonić uz dodatak kako je uz crkvu Sv. Jeronima u Štrigovi, crkva u Draškovcu jedina na području Međimurske županije s dva tornja. Predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Josip Kobal, uz članove MO-a Ivicu Mirića, Stjepana Kavrana i Dragana Totunaglasili su kako će do blagdana sv. Roka sredinom kolovoza pokušati pokrenut prve faze te inicirati projekti na adaptaciji fasade, tornjeva i glavnog oltara te na orguljama.

Nadalje, župna crkva sv. Jakoba u Prelogu uspješno surađuje na nizu projekata od važnosti za lokalnu zajednicu. Za to je posebice zaslužan domaćin zamjeniku ministra, saborskom zastupniku i županu, župnik i dekan Antun Hoblaj.

- Naša je crkva često ispunjena do posljednjeg mjesta, osim krajem srpnja tijekom blagdana našeg nebeskog zaštitnika, apostola sv. Jakoba, ujedno i uz organizaciju mnogih koncerata koji odjekuju diljem Hrvatske. Apsolutno najveći projekt župe sada će biti ulaganje u orgulje koje su trenutno najranjiviji dio crkve - rekao je župnik Hoblaj. Alen Kajmović je kao zamjenik ministra kutlure akcentirao slijedeće:
-
Dosad je Ministarstvo kulture uvijek znalo prepoznati i financijski podržati projekte sakralne baštine te ću u najkraćem mogućem razdoblju obići većinu župnih crkava na ovom području kako bi se uvjerio s potrebama još kvalitetnijeg očuvanja sakralne kulturne i nematerijalne baštine našeg Međimurja. Samo ove godine, Ministarstvo kulture je za kapitalne investicije izdvojilo preko 2 milijuna kuna za obnovu kulturne baštine te isto toliko za konzervatorske radove na crkvama diljem Međimurja, no siguran samo kako još ima prostora za ulaganje.

 

,

Izvor: 3136