Kultura i prosvjeta 23.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

DANIJELA PIČULJAN IZ GORNJEG KURŠANCA IZLAŽE U GALERIJI KARAS

Zagrebačka Galerija Karas ugostila je izložbu keramike "Prelistavanje" Danijele Pičuljan. Autorica se tako iznova vratila u svoj rodni grad, a kako godinama unatrag živi s obitelji u Gornjem Kuršancu, drago nam je da i Međimurje može posvojiti malo sjaja ove izvanredne autorice.

U Praškoj ulici u Zagrebu izložbu je upriličio ULUPUH (Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti), a postav je publici dostupan do 28. lipnja. Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Iz predgovora kataloga izložbe "Prelistavanje" Marine Bagarić izdvajamo: "U svega trinaest godina aktivnoga bavljenja keramikom, Danijela Pičuljan ostvarila je opus impresivne likovne kvalitete i fascinirajuće tehnološke razine. Objašnjenje kakvoće ostvarenjā i kratkoće vremena u kojem su nastala treba tražiti u činjenicama autoričine biografije. Naime, Danijela Pičuljan se oblikovanjem keramike počela baviti relativno kasno i izvan kod nas uobičajenih školskih formi. Zrelo doba ulaska u svijet umjetnosti u njezinu slučaju nije bio nedostatak, nego prednost. Jer, kao temeljne karakteristike njezina rada nalazimo ozbiljnost i jasno vidljivu odgovornost u pristupu oblikovanju, izraženu svijest o potrebi permanentnog usavršavanja i svladavanja novih tehnika, hrabrost u kombiniranju materijala. Kad se tim osobinama dodaju neprijeporan likovni talent i prirođen lirski senzibilitet te im se pridruži sigurna i pažljiva mentorska ruka, rezultat mora biti izvanredan". Danijela Pičuljan rođena je u Zagrebu 1967. godine. Keramiku je počela izučavati 1997. u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Jedna je od osnivačica Hrvatskoga keramičarskoga udruženja Kerameikon iz Varaždina, u čijem radu kao dopredsjednica aktivno sudjeluje.

Izlagala je na brojnim međunarodnim umjetničkim kolonijama, na šest samostalnih, četrdesetak skupnih te na više međunarodnih skupnih žiriranih izložbi u inozemstvu. Radovi Danijele Pičuljan nalaze se u zbirkama Gradskoga muzeja Erfurt (Njemačka), u Umjetničkoj kolekciji Sveučilišta Hacettepe, Ankara (Turska), u Muzeju suvremene umjetnosti Anadolskoga sveučilišta, Eskisehir (Turska), u Muzeju Međimurja Čakovec, u Kerameikonovoj Zbirci suvremene svjetske keramike, Varaždin, u zbirci Oblikovne likovne radionice Plemenitaš te u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

 

 

Izvor: 3138