Kultura i prosvjeta 04.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

MEĐIMURSKE VODE PREZENTIRALE RJEŠENJA ZA SUSTAV ODVODNJE GORNJEG MEĐIMURJA

Osnovna obilježja ovog projekta su mali sustavi i biljni pročistači

Više malih sustava i biljni pročistači. To su izgledna rješenja za budući sustav javne odvodnje, odnosno kanalizacije gornjeg Međimurja - općina Sveti Martin na Muri, Gornji Mihaljevec, Selnica, Sveti Juraj na Bregu, Štrigova i grada Mursko Središće. U tim su sredinama proteklih dana predstavnici „Međimurskih voda“ te tvrtki koje su sudjelovale u izradi kao i slovenskih partnera predstavile Operativni program koji sadrži smjernice za spomenuti projekt, a ujedno je dio projekta Dobra voda za vse“ koji se provodi u okviru prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007-2013.

 

- Zbog visoke razine disperzije naselja i pojedinačnih objekata- obiteljskih kuća, vinskih podruma i kuća za odmor i poljoprivrednog karaktera prostora sa značajnim udjelima oranica, vinograda i pašnjaka, Operativnim programom se predlaže kombinacija centralizirane i decentralizirane odvodnje ali sa centraliziranim upravljanjem. Pritom će se predložena decentralizirana odvodnja odnositi samo na skupljanje, pročišćavanja i ispuštanje pročišćene otpadne vode, ali neće podrazumijevati korištenje pročišćene vode i muljeva.Programom su definirane osnovne postavke rješavanja sustava odvodnje zaekvivalent do 2000 stanovnika, odnosno za naselja od 100 stanovnika na više i za kuće udaljene od naselja koje ne mogu biti priključene na javni sustav odvodnje. Zbog specifične konfiguracije terena i raštrkanosti naselja izgradnja velikih sustava, kakvi se grade ili su izgrađeni u ostalim dijelovima Međimurja praktički je nemoguća. U gornjem Međimurju tako je primjerice moguće postavljanje modernih septičkih jama, odnosno tankova, no pritom su učinci pročišćavanja vrlo skromni. Njihovo pražnjenje i odvoz ujedno nije jeftino. Za pojedina naselja predlažu se gotovi, mali Uređaji za pročišćavanje s biološkim pročišćavanjem. Oni su

dobro su poznati na zapadnom tržištu isto kao i primjena „paket“ uređaja koji rade sa suspendiranom biomasom, odnosno aktivnim muljem. Moguća je i primjena tehnologija sa pričvršćenom biomasom za kapacitete veće od 100 stanovnika, kazala je na predstavljanju programa u Lopatincu voditeljica međunarodnih projekata Međimurskih voda, Biserka Mavrin-Veinović.

 

Kanalizacija u gornjem Međimurju i prije nego što to zahtijeva EU?

 

Na projektnom području trebalo bi podržati tehnologije sa suspendiranom biomasom, i posebno one koji imaju rješenja za duži rad bez dotoka otpadnih voda zbog velikog broja vikend kuća.

Nadalje, vrlo povoljna rješenja za pročišćavanje otpadnih voda su biljni pročistači.  Najveća im je odlika u niskim troškovima pogona i održavanja, jer ne zahtijevaju visokostručno vođenje, a ovisno o terenskim prilikama, moguće su izvedbe bez elektrostrojarske opreme i priključka energije. Usto, u postupku se ne proizvodi višak sekundarnog mulja. Jedino potencijalno ograničenje za primjenu je nedostatak odgovarajućeg zemljišta primjerene cijene, istaknula je Mavrin-Veinović.

 

Slijedi izrada idejnih projekata i dokumentacija nakon čega će se i konkretno znati kakav će se sustav na pojedinom području graditi. Međimurske vode namjeravaju projekte kandidirati za sufinanciranje putem Programa ruralnog razvoja EU 2014-2020 (financiraju se projekti vrijednosti od 30.000 do 100.000 eura), a sama bi izgradnja potencijalno mogla početi već kroz nekoliko godina. –Osim što smo ovim programom prvi u Hrvatskoj ponudili rješenja za naselja manja od 2000 ekvivalenata stanovnika vjerojatno će sustav biti izgrađen i prije 2023. što je rok koji je jednom od svojih direktiva odredila Europska unija, naglašeno je na skupu. 

 

V. Kelkedi

 

Izvor: 3140