Arhiva 02.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

SKUPŠTINA MŽ OSIGURALA NOVAC I ZA VRTIĆKE POMAGAČE DJECI S AUTIZMOM

Danas je na sjednici Skupštine Međimurske županije prihvaćen amandman kojim se tražilo sufinanciranje pomagača u vrtiću djeci s autizmom i drugim poremećajima.

Amandma je izložila potpredsjednica Skupštine Petra Kovačić (Laburisti - Stranka rada), a skupštinari su njegovim prihvaćanjem uveli Međimursku županiju na početno mjesto popisa uprava koje u Hrvatskoj osigurava dio sredstava za ovu osobitu svrhu (neovisno o pomagačima u školama). Ovo je nadgradnja socijalne komponente vlasti, a iz obraćanja Petre Kovačić na sjednici Skupštine izdvajamo najvažnije.

- Tako dugo dok država ne ponudi sustavna rješenja i podzakonskim propisima ne osigura osobama s autizmom jedinstvenu medotologiju dijagnostike dostupne na cijelom teritoriju Hrvatske, ranu intervenciju, prilagodbu sustava redovnog obrazovanja potrebama djeci s autizmom, imat ćemo možda i tri generacije djece s autizmom zakinute u ostvarivanju svojih prava zajamčenih Ustavom te Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Nečinjenjem i nepoduzimanjem konkretnih mjera uskraćujemo im i odrastanje, socijalizaciju, edukaciju te uključivanje u društvo ravnopravno s ostalom djecom. Ovim amandmanom predlažemo da se 100 tisuća kuna proračunskog novca namijenjenog za pomoć djeci s poremećajima i bolestima poput cerebralne paralize, Down sindroma i s tjelesnim invaliditetom, osigura i za djecu s poremećajima iz spektra autizma koji trebaju pomagače u vrtićima. Roditelji se zasad sami nose s tim problemom, na nama je da učinimo korak više - rekla je Petra Kovačić.

 



 

Izvor: 3140