Kultura i prosvjeta 14.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

MHČ - NAJAKTIVNIJI OGRANAK MATICE HRVATSKE U ZEMLJI

Matica hrvatska - Ogranak Čakovec na polovici kalendarske godine bilježi zadovoljavajuće rezultate svoga rada.

Predsjednik Ivan Pranjić na konferenciji za novinare iznio je danas najvažnije momente iz polugodišnjeg rada i najavio predstojeće aktivnosti do konca godine. Plodna godina u izdavačkom smislu oplemenjena je i drugim kulturnim događanjima poput izložbi slika, provedbe književnog natječaja za djecu i mlade na kajkavskom jeziku, održavanja književnih večeri, predavanja za nastavnike hrvatskog jezika, promocija vlastitih i književnih naslova drugih kuća.

 

Godi čakovečkoj Matici i činjenica da su Međimurska županija i Grad Čakovec u svoje ovogodišnje proračune uvrstili dotacije za njihovu djelatnost te time omogućili dostojanstvenu egzistenciju.

 

- Troškovi pogona su visoki iako su svedeni na najrazumniju mjeru. Zahvalni smo Županiji i Gradu Čakovcu što su uvidjeli da ovom podrškom omogućuju našu egzistenciju, ipak je čakovečki Ogranak Matice najaktivniji u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući tome, situacija je danas bolja nego je bila u vrijeme kad sam preuzeo vođenje Matice. Trudimo se, a uz ovo pitanje radimo i na onom pomlađivanja naših redova. Vrlo nam je važno da u Maticu hrvatsku Čakovec uvedemo što više mladih ljudi - kaže Ivan Pranjić koji je na današnjoj pressici istaknuo da su knjige "Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja" Vinka Žganca i "Pjesmarica Ane Katarine Zrinski" akademika Josipa Bratulića njihova najvažnija ovogodišnja izdanja.

Do konca godine će MHČ tiskati još dvije knjige, novo izdanje Kajkavskoga kolendara i predstaviti najnoviju slikovnicu Vere Zemunić.

 

 

 

Izvor: 3141