Politika i gospodarstvo 27.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 09:40.

Ministrica Mrak Taritaš: Mnogi s pravom koriste međimurski primjer efikasnosti

Međimurska županija najefikasnija je u Hrvatskoj u rješavanju predmeta legalizacije te je ujedno prva u zemlji uvela e-građevinske dozvole,  što je samo dio razloga zašto je Međimurje posjetila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja RH Anka Mrak Taritaš.

„Međimurska županija jedna je od onih koja je korak ispred svih, u svakom novom projektu prva je prisutna, ne čeka i radi, a onda smo mi tu s državne razine da im samo pomognemo u njihovom napretku“, rekla je ministrica tijekom svog službenog posjeta Međimurskoj županiji. Tom je prilikom prisustvovala radnom sastanku kojeg je sazvao župan Međimurske županije Matija Posavec, uz prisutne saborskog zastupnika Dragutina Glavinu, zamjenika župana Zorana Vidovića, pročelnika UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepana Baranašića, Darka Radanovića, pročelnika UO za gospodarstvo, Gorana Gotala, pročelnika UO za poslove župana, Maria Klobučarića, direktora Međimurske energetske agencije MENEA-e i Sinišu Goluba, ravnatelja Javne ustanove Međimurska priroda. 

„Mi u svim projektima koje radimo u ministarstvu imamo partnera u Međimurskoj županiji, nekada je koristimo i kao pilot projekt, jer ste spremni na sve, zato se samo možemo podičiti tim rezultatima, jer su rezultati Međimurja i naši rezultati“, dodaje ministrica. Za kraj, dotakli su se dviju aktualnih tema, prvo obnove obiteljskih kuća za energetsku učinkovitost, za koju je ministrica potvrdila da su primili 11 tisuća zahtjeva da je već 3 tisuće odobreno, ali i da će natječaji ići kontinuirano kako je za tu namjenu uz dobro pripremljene projekte namijenjeno 311 milijuna eura Europske unije. Druga tema bila je vezana uz nelegalno izgrađene objekte uz rijeke, a kako je objasnio župan, prvi korak je na gradovima i općinama da pokrenu hitni postupak za izmjenu prostornog plana te predvide da ti objekti dobe svoje građevinsko područje, nakon čega mogu pristupiti procesu legalizacije. Radi se o 400-tinjak kućica uz Muru i Dravu. 

 

Izvor: 3143