Crna kronika 25.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

Sindikat policije: Dosta je bilo sakrivanja kriminalaca iza prava manjina!

Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela sutkinja istrage, nakon prvog ispitivanja koje je provelo Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu, odredila je istražni zatvor protiv šest Roma iz Piškorovca osumnjičenih za napad na policajce koji se u nedjelju dogodio u Palovcu. Podsjetimo, tijekom procesuiranja remećenja javnog reda i mira koji je u kafiću u Glavnoj ulici počinilo troje Roma, došlo im je "pojačanje". Policajci su dvojicu smjestili u vozilo, no tad je krenuo napad.

- Ostali osumnjičenici su nasrnuli na njih pri čemu je četvrtoosumnjičenik uporabio drvenu motku, prvoosumnjičenik je uhvatio policijskog službenika s obje ruke za vrat i naguravao ga, a nakon njegovog savladavanja nastavio pružati aktivan otpor, dok je drugoosumnjičenik napao policijske službenike koji su savladavali prvoosumnjičenika. U međuvremenu su trećeosumnjičenik i petoosumnjičenik pobjegli iz službenog vozila, ali ih je policijska službenica zaustavila i uhvatila za ruke, nakon čega ju je petoosumnjičenik pokušao udariti no ona se uspjela odmaknuti i izbjeći udarac. Potom je šestoosumnjičenik drvenom palicom nasrnuo na policijske službenike vičući da će ih sve zatući, što su iskoristili trećeosumnjičenik i petoosumnjičenik te pobjegli s mjesta događaj - izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu. Troje policajaca, koji su morali koristiti i suzavce, zadobilo je lakše tjelesne ozljede. Napadače terete za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.

O svemu se očitovao i Sindikat policije. Priopćenje je poslao Dario Umljenović, v. d. glavnog povjerenika za PU međimursku. Evo što kaže:

"Sindikat policije Hrvatske najoštrije osuđuje još jedan napad na policajce i ovim putem tražimo da se u rješavanje ovog problema konačno uključe i predstavnici državne i lokalne vlasti i predstavnici nacionalnih manjina, jer je ovo problem koji policija ne može riješiti sama, a same okolnosti tijekom i nakon događaja ukazuju na eskalaciju nasilja i početak organiziranja kriminogenih skupina. Također tražimo da se prekine s praksom blagog tretmana počinitelja ovakvih kaznenih djela, jer je dosadašnji stav Državnog odvjetništva bio da se ove počinitelje procesuira redovnim putem, tj. bez dovođenja Državnom odvjetniku i sucu istrage, te nije bilo ni određivanja istražnog zatvora, iako su ispunjeni zakonski uvjeti, a neporeciva je činjenica da im se naknadno izriču gotovo isključivo uvjetne kazne. Kakva je poruka koju time šaljemo?!

Navedena praksa se pokazala kao višestruko štetna i kontraproduktivna te djeluje kao poticaj budućim napadačima na policiju, budući da su sankcije blage ili nikakve. Također smatramo nevjerojatnom činjenicu da već više godina u PU međiomursku nije primljeni ni jedan novi policajac, da ljudi odlaze u mirovinu, a nitko ih ne zamjenjuje, te da je Interventna jedinica policije kronično nepopunjena, a sve unatoč danim obećanjima vrha MUP-a o rješavanju situacije.

Naš stav je jasan: policijski službenici koji ne mogu zaštititi sebe, ne mogu zaštititi ni građane, a stanovnici Međimurske županije ne zaslužuju živjeti u strahu! Pozdravljamo napore u socijalnoj integraciji romske zajednice, ali smatramo da se počinitelji napada na policajce moraju najoštrije kažnjavati bez obzira na nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost! Kriminal je uvijek kriminal i protiv njega se moramo boriti!

Dosta je više da se kriminalci skrivaju iza prava manjina! Također, ovim putem pozivamo predstavnike romske zajednice da svojim radom i utjecajem pridonesu poboljšanju sigurnosne situacije i olakšaju rad policije."

Prethodne članke o ovoj temi možete pročitati ovdje:

http://www.medjimurje.hr/clanak/3143/2015-07-21/sestorici-napadaca-na-policajce-iz-piskorovca-kaznene-prijave

http://www.medjimurje.hr/clanak/3143/2015-07-14/kaos-u-palovcu-ozlijedena-tri-policajca-privedeno-dvanaest-osoba

Izvor: 3143