Arhiva 27.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 09:40.

Župan Posavec: Moramo reagirati na kaubojske obračune u Međimurju

Zbog eskalacije nasilja u Međimurju, a naročito nakon sukoba u Goričanu i Palovcu, u ponedjeljak 27. srpnja održana je sjednica Vijeća za prevenciju Međimurske županije. Stigli su brojni vijećnici, načelnici i predstavnici institucija, a načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić iznio je ocjenu stanja sigurnosti u Međimurju. Kao što je već izjavio za list Međimurje (na prodajnim mjestima u ranim poslijepodnevnim satima) stanje sigurnosti je zadovoljavajuće, ne odskače od stanja u susjednim županijama, u nekim segmentima ono se i popravilo, a policija je dorasla svim izazovima. Neki vijećnici s tim se nisu složili, a nakon duže rasprave župan Matija Posavec uobličio je zaključke.

- Moramo reagirati na kaubojske obračune u ugostiteljskim objektima, a naročito kad dolazi do napada ili samo pokušaja napada na službene osobe - kazao je Posavec. Prije svega, dao je punu podršku policiji treba li joj pojačanje u ljudstvu, opremi i vozilima.

Potom će od državnih institucija tražiti strožu kontrolu trošenja socijalne pomoći - ako treba, kaže župan, može se povećati broj djelatnika Centra za socijalnu skrb, koji će kontrolirati trošenje namjenskih sredstava.

Treći zaključak je potreba za redigiranjem statusa društveno korisnog rada. Naime, oni koji dobivaju pomoć, prema Zakonu, morali bi odrađivati društveno koristan rad. No to nije zaživjelo u praksi, jer općine imaju brojne probleme u provođenju takvoga Zakona.

Četvrti zaključak je da treba istražiti navode oko organiziranog kriminala. Naime, rečeno je kako se pomno prati kad mještani odlaze na ljetovanje, te već drugi dan bude provaljeno u njihovu kuću.

I za kraj, što više državnog novca treba usmjeriti u obrazovanje, kako se mladež za ljetnih praznika ne bi odavala delikvenciji, već bi se s njima sustavno radilo.

Sjednica je prvenstveno bila bazirana na romskoj problematici, no kod spomena organiziranih skupina koje provaljuju, ali i kod poljskih krađa, rečeno je kako se u to uključuju i Hrvati.

Opširnije u idućem broju lista Međimurje.

 

Izvor: 3144