Gradovi i općine 29.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

ŠTRIGOVA: Projekt ROK4 afirmira stare zanate

 

 

U Štrigovi su održane radionice za osnovce u okviru projekta ROK4 koji Turistička zajednica Štrigova provodi u suradnji sa slovenskim i hrvatskim partnerima.

Projekt je to koji pod imenom "Snaga rukotvorstva iz prošlosti prosljeđuje znanje sadašnjosti i čuva budućnost" koji promovira i educira o starim zanatima područja uključenih u projektu, a to su Šentjur, Kočevje, Marija Bistrica i Štrigova. Nositelj ROK4 projekta je Ljudska univerza Općine Šentjur, a partneri su TZ Štrigova, TZ Marija Bistrica te Ljudska univerza Kočevje.

 

Na radionicama u Štrigovi stotinjak djece je učilo o kovačkom zanatu i lončarstvu te pečenju kruha, a detalje projekta iznijeli su Anja Polenek i Sabina Klanjšek iz Šentjura, Jurij Pelc iz Kočevja, Marija Klenkar iz Marije Bistrice i Josip Mikec iz Štrigove na konferenciji za novinare koja je bila uvod odvijanju radionica.

 

- U projektu mladima prezentirano jedan zanat koji još i danas živi i prakticiraju ga određen obrtnici i jedan koji izumire, a specifičan je za svako partnersko područje. Svi mi imamo i sličnosti u kulinarstvu pa i na tome gradimo suradnju i usporedbe. U konačnici ćemo izdati imati i mrežne stranice projekta, izdati brošuru na dva jezika i videozapis kako bismo iskustvo prenosili dalje - ističe Josip Mikec iz TZ Štrigova. Detaljnije u našem tiskanom izdanju.

 

 

Izvor: 3144