Ostalo 28.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

KUGLANJE

1.HKL

DOČEKALI PRVO SLAVLJE

 

P(r)ozivanja iz prošlog broja kuglači Željezničara su u potpunosti realizirali. Najboljom ovosezonskom igrom sa srušenih 3441 čunjeva (zazivali smo 3450, al dobro, nećemo cjepidlačiti) u četvrtom su kolu sa 6-2 i čak 206 razlike svladali posrnuli Zadar, upisavši tako prvu pobjedu ove jeseni. Nekada veliki klub Željezničaru je uspijevao parirati tek nešto više od trećine utakmice da bi potom pitanje pobjednika bilo manje-više riješeno i samo se do kraja odrađivala formalnost oko formiranja konačnog rezultata. Izvrsno je za Željo otvorio precizni Ninoslav Mikac koji je sa 591 visoko porazio nekad ponajboljeg igrača lige Ukalovića (532). Za Zadar je izjednačio Perić (574) koji je tradicionalno već crna mačka za Predraga Turka (545) koji ga taktički vrlo nediscipliniranom igrom (dur do dura) nije uspio u potpunosti ugroziti. Grč u igri trajao je još trideset kugli srednje dionice koju su loše otvorili Tomislav Tvarog i Stjepan Jagić srušivši na početku tek 128 i 126. Potom ubacuju u brzinu više i lome utakmicu u korist Željezničara. Jagić (558) pritom nije imao zahtjevan zadatak jer je Alić odigrao za prvu ligu sramotnih 488, dok je Tvarog (567) imao veće amplitude iz seta u set pa je Kartela (557) slomio tek sa posljednje dvije kugle u kojima obara 9+8. Vodstvo od 3-1 i visokih 110 drva plusa Željezničar više nije mogao ispustiti, dapače, čak su ga do kraja dana još udvostručili. Vrhunsku partiju pružio je Zoran Jagić koji bi uz malo bolje pozicije (nebrojenih rasparenih 7 u čišćenje) zasigurno ostvario i nešto više od ionako pohvalnih 603. Kao najbolji pojedinac susreta strpao je u džep Zelića (501, 16 ribica !!!) stavivši ga u „klub 100“. Bliski duel imao je Bojan Košak protiv starog poznanika Baljaka. Kapetan Zadrana i bivši reprezentativac dobio je poen sa 583-577, a ključnim se pokazao drugi set u kojem su obojica bili neprepoznatljivi te se „tukli“ na malim brojkama koje su sa 128-124 pripale Baljaku. 

Prvim bodovima Željo je skočio na deveto mjesto i u miru sada može kroz dvotjednu stanku pripremati gostovanje kod Medveščaka u Zagrebu. Medvjedi imaju trojicu ekstra igrača – Bolanču, Kovača i Čotu, ali s iskustvom višekratnog treniranja i igranja kvalifikacija proljetos na njihovoj zagrebačkoj kuglani možda Željezničari uspiju ušićarit nešto.  

 

3.HKL

PROTUTNJALI KOPRIVNICOM

 

Na otvaranju trećeligaške sezone dva su međimurska kluba u petak gostovala u Koprivnici – Dubravčan kod Elektre, a Željezničar 2 kod Podravke. Oba su bila u statusu praktično totalnih autsajdera – da bi dan završili trijumfalno sa po identičnih 6-2 u svoju korist.

Prvi su na staze krenuli Dubravčani u čijem sastavu je nakon dugog niza godina pauze uskrsnuo Mihajlo Žinić. I ne samo da je popunjavao rupe koje su nastale odlaskom Štefića i Josipa Čižmešije-Čičija u Podravku, nego se odmah prometnuo u prvo ime svoje ekipe. Paradoksalno, Dubravčani su igrali odlično u prvoj polovici utakmice, ali su svejedno bili u zaostatku od 1-2 i 6 drva. Elektra je povela preko izuzetnog dosega Knapića (595) kojeg nije mogao slijediti Dražen Cenko (547) te Horvata (547) koji je Žiniću (557) poen uzeo na setove, budući se Žinić razigrao tek na posljednjoj stazi (157). Davor Fabić (551) je smanjio rezultat protiv Posavca (519) i čunjeve sveo gotovo u egal. Nakon početka na prosjeku iznad 550, obje ekipe su drastično popustile, a u dvoboju malih brojki bolje su se snašli Dubravčani. Tokom druge dionice Dubravčan je unatoč brojnim preokretima unutar setova uzeo sva tri duela. Josip Čižmešija-Soso pritom je srušio 517, a Željko Šimunić 516. Potonji je na zadnjoj stazi izgubio preko 30 drva (145-113), umalo kompromitiravši pobjedu Dubravčana i sva sreća da je već ranije na setove osigurao poen protiv Sankovića (526). Uz četiri individualna poena Dubravčan je na kraju bio i jači za 12 čunjeva (3181-3193) za konačnih 6-2.

 

Još veći podvig uspio je Željezničaru 2 protiv prvog favorita čitavog prvenstva Podravke. Dočekani s dozom podcjenjivanja, uz popratne komentare domaćina da će im valjda uspjeti barem pružiti otpor na njihovoj „šetnji“ do bodova i titule, kod mladića Željezničara probudio se inat koji su krajnje uspješno prenijeli i na staze. Željezničar je vodio manje-više od prvog do zadnjeg hica do konačnog ishoda od 6-2 uz 40 drva viška. A tih 40 razlike u cijelosti je stvoreno u prvom dijelu igre. Matija Vikert (548) i povratnik Goran Vrček (546) donijeli su prva dva poena i zalihu u čunjevima. Odličan debi imao je najmlađi član, Igor Kolarić koji je srušio 555 te izjednačeni duel koji je mogao otići na bilo koju stranu ispustio u samoj završnici Ivanu Betlehemu (563). U nastavku su braća Turk žrtvovana na Zlatku Betlehemu (574) kojemu je prepušteno da si pokupi „svoj“ poen. Krenuo je Nikola (372) dok je u završnici pokušao podebljati rezultat Zvonimir (126), no srećom to je bila jedina igračka pozicija na kojoj Željezničari nisu imali svoj dan. Drugom debitantu kod Želje, Luki Hojskom, posao je olakšala povreda Mihajlovića (96) na samom početku njegovog nastupa, budući Ivaniš (421) koji ga je zamijenio nije na istom nivou. No, nije povreda suparnika sama donijela poen već je to prije svega zasluga dobre igre Hojskog koji je karijeru u Željezničaru otvorio sa 552. Kao pravi kapetan, u ključnim trenucima dok je Podravka na moment bila u naletu te gotovo poravnala stanje na semaforu, odigrao je Luka Štukelj. S 558 bio je predvodnik svoje ekipe i rezultatski te je osigurao Željezničaru idealan start sezone kod protivnika koji će i doma i vani teško gubiti bodove. 

 

Dominaciju međimurskog kuglanja nad klubovima iz Koprivničko-križevačke županije potvrdio je Prosvjetar domaćom pobjedom nad Željezničarom iz Koprivnice. U nekvalitetnoj, ali zato izjednačenoj i napetoj utakmici Prosvjetar je bio bolji sa 5-3 zbog malih 7 drva razlike. (3041-3034). Čakovečka momčad povela je sa 2-0 preko Stjepana Blažeka (528) i Nebojše Žnidarića (521). Blažek je na pola igre imao dvadesetak prednosti nad Dukarićem (526) da bi do kraja tu zalihu jedva sačuvao. Žnidarić pa je prije svega iskoristio veliki kiks Dasovića (505) u drugom setu ostvarivši u tom dijelu veliku razliku (141-102), a potom je unatoč slaboj igri u pune (77+74), uslijed koje je kompromitirao svoju situaciju, dobrim čišćenjem na narednim stazama (51+53) potvrdio poen. U srednjem bloku posve druga priča. Ilija Višić ostvaruje rezultat od 509 što je nedovoljno za Votuca (514) koji ga je pretekao u zadnjem setu sa 145-123, dok Igor Maček sa 473 odvodi Prosvjetar u veliku dubiozu (Barbir 515) te je prije trećeg para rezultat bio 2-2 i tridesetak čunjeva viška na strani gostiju. S lošim kuglanjem je utakmica i zaključena. Josip Šarić (498) je nakupio ogroman minus u odnosu na Buzuka (546), a stvar je za Prosvjetar spasio Ivan Rođak ne toliko nekom svojom velikom igrom (512) već prije svega naplaćivanjem katastrofalnog nastupa koprivničkog dvojca Božin-Đureta (428, 75 u prvom setu ?!?). I unatoč ne možemo kazati ni početničkih 428 kod gostiju, Prosvjetar jedva za manje od postave pobjeđuje.  

 

Željezničar i Prosvjetar kroz tjedan gostuju u Varaždinu. Željo će na Varteks kojem je kroz ljeto oteo pola momčadi (Hojski, Kolarić, Vrček), dok će se Prosvjetar sučelit sa MIV-om. Dubravčan doma dočekuje Obrtnik 2011, a Zanatlija pa Obrtnik iz Oroslavja. 

Izvor: 3153