Gradovi i općine 16.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:31.

MAG.ART.KRISTINA PONGRAC(30) IZ DONJE DUBRAVE JE TRAJNIM JAVINIM INSTALACIJAMA UNAPRIJEDILA IZGLED ČAKOVCA

Riječni puteljak resi okoliš zgrade Međimurske županije

Od prije nekoliko mjeseci pred upravnom zgradom Međimurske županije u Čakovcu napravljena je posebna umjetnička zelena instalacija imena Riječni puteljak, 30-godišnje autorice Kristine Pongrac iz Donje Dubrave.Instalacija je to koja ovom dijelu okoliša zgrade daje posebnu umjetničku vrijednost, ali i oslikava Međimurje kao dio Hrvatskog cvjetnjaka. Taj se zeleni mozaik proteže na površini od 6,8 m², dok je površina cjelokupnog zahvata je 14 x 8 metara.


-Slika Međimurja kao Hrvatskog cvjetnjaka omeđenog međunarodno zaštićenim prirodnim područjem, simbolično je prikazana u obliku rijeka, koje meandriraju oko staze kojom promatrač šeće kada prolazi parkom. Uz mozaik, koji aktivno mijenja svoj izgled pod različitim atmosferskim utjecajima unosi doživljaj žive prirode u gradsku sredinu, nasadima autohtonih biljaka upotpunjena je atmosfera parka kao mjesto odmora u okruženju relaksirajućih boja, oblika i mirisa. Ovakav spoj domaćih biljaka našeg podneblja i mozaika od riječnog kamenja nastalog iz rijeke Drave naglašava dvije središnje komponente Međimurja i njenog postojanja,biljke i vode-opisala je autorica svoj uradak.


Naručitelj ovog projekta je Međimurska županija, a u izvedbi radova su sudjelovali GKP Čakom d.o.o., Pavlic-asflat-beton d.o.o. i Gospodarska škola Čakovec. Ponosna na svojih ruku djelo, mlada autorica, glede suradnje, veliku zahvalnost odaje MŽ-i, izvođačima radova naročito profesorici Biserki Vojnović i učenicima 2.r. poljoprivrednih tehničara iz Gospodarske škole Čakovec,te prijateljima i obitelji koji su uskočili svaki put kada su trebale dodatne ruke.


Odakle se rodila ideja instalacije?


-Međimurska se županija nalazi između dviju rijeka i zbog takvih karakteristika je dobila svoj naziv, a tim više što se od 2012. god. nalazi omeđena međunarodno zaštićenim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav, a čiji je dio regionalni park Mura-Drava. Oba područja protežu se rijekama Mure i Drave koje omeđuju Međimurje, a unutar Međimurja nalaze se još nekoliko zaštićenih spomenika prirode i spomenika parkovne arhitekture. Takve karakteristike specifičnog lokaliteta omeđenog zaštićenom prirodom, s kojom to područje živi u suživotu i crpi njene plodove preko široko rasprostranjenog poljoprivrednog gospodarstva, potrebno je naglasiti i upoznati javnost s blagodatima takvog kraja. 


Navedena pozicija potiče na isticanje rijeka Mure i Drave kao najvrjednijeg prirodnog obilježja Međimurske županije u stiliziranom obliku u tehnici mozaika od riječnih oblutaka, a predstavljanje Međimurja kao Hrvatskog cvjetnjaka predlaže upotpunjavanje prostora nasadima autohtonih biljaka-kaže i predlaže neka nova rješenja :-Neovisno o rješenju prednjeg skulpturalnog dijela ispred biste, prostor iza biste potrebno je vizualno pročistiti nasadima grmolikog izričito autohtonog bilja oko 1,1 m visine kako bi se pogled na ulicu i parkiralište zaklonio i točku fokusa posjetitelja prenio na park i njegov smirujući sadržaj. Tako će ovaj zahvat u parku biti dodatno istaknuti, ali i očišćeni od okolnog šuma nepotrebnih informacija.


Tko je Kristna Pongrac?


Donjodubravčanka puna mladenačkih ideja i zanosa. Komunikativna, pristupačna i posebno ambiciozna što se tiče njezine struke, odnosno umjetnosti. Završila je Graditeljsku školu u Čakovcu - smjer dizajn interijera i Akademiju primijenjenih umjetnosti - smjer primijenjena umjetnost. Sada na čakovečkom Učiteljskom fakultetu studira izvanredno na programu pedagoško-psihološkog obrazovanja (potrebno za rad u školstvu).

Čime potkrepljujete svoju svestranost?


- Mogla bih mnogo toga nabrojiti, a vama vjerojatno to prostor ne bi mogao „podnijeti“- kazala je i spomenuvši samo dio svoga angažmana. Aktivna je članica u HDLU Međimurja i ALUMNI-Kluba Akademije primijenjenih umjetnosti i kulture općenito.Aktivna je u svojem mjestu radeći u ZEU Senjar…. Svoje ideje ostvaruje u mediju mozaika, zatim instalacijama, klasičnoj grafici, te interijeru. 
Do sad je sudjelovala u performansama, međunarodnim radionicama u državi i inozemstvu, dizajnu scenografije i svijetla, gotovo četrdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, te tri samostalne izložbe. Za svoj likovni rad i doprinos kulturi primila je nekoliko manjih priznanja., a ponosi se Posebnim priznanjem studentima Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci za sudjelovanje na Kvarner Expo 11, Opatija, 2011. 2. nagradom likovnih radova na simpoziju Mediji na drugačiji način, Zagreb, 2012. i 1. nagradom Ex tempore Likovna kolonija u Jedrarskoj, Rijeka, 2012.Ponosna je na to što se javnosti predstavlja od 2001. godine još kao neafirmirana srednjoškolka.

Izvor: 3160