Kultura i prosvjeta 30.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Autonomni Centar

U Autonomnom Centru započela provedba nova dva projekta usmjerena mladima

Autonomni Centar – ACT i dalje brine o mladima s područja Međimurske županije. Ministarstvo socijalne politike i mladih i ove nas je godine financijski podržalo u našem naumu da Čakovec i Međimursku županiju učinimo poželjnim mjestom za mlade, pa vas obavještavamo da su 16.11.2015. započela dva projekta naziva „act.klub“ i „Nasilje razara“.


Programom act.klub nastavljamo tradiciju osiguravanja prostora mladima za neformalno učenje, kritičko promišljanje, izražavanje, suradnju i razvoj inicijativa, organiziranje slobodnog vremena te razvoj interesa i potencijala općenito, a sve u svrhu aktivnog uključivanja mladih u društvo te senzibiliziranja Grada Čakovca i lokalnih jedinica za potrebe mladih. Partneri na projektu su Centar za mlade Čakovec i Grad Čakovec. U sklopu projekta organizirat će se sljedeće aktivnosti, i to na tjednoj bazi: različiti zanimljivi koncerti i slušaone, izložbe, filmske projekcije, mali plac na tavanu, druženja u klubu za mlade te sportske aktivnosti. Jedan od specifičnih ciljeva projekta je povećanje informiranosti i osobnih kompetencija mladih s područja Međimurske županije, pa tako možete sudjelovati i u aktivnostima informiranja, takozvanim free zonama, savjetovanju, izobrazbi i osvještavanju. Centar za mlade Čakovec ostalim udrugama pruža prostor za zajednička druženja. Projekt će trajati 36 mjeseci. Ako želite svoje znanje prenijeti drugima, slobodno nam se javite te ćemo vas uvrstiti u neki od programa.

ACT


U sklopu projekta „Nasilje razara“ u trajanju od 12 mjeseci mladi će sami stvoriti model nenasilnog rješavanja sukoba među mladima i osposobiti se da sami rješavaju sukobe primjerenim aktivnostima koje su osmislili oni sami, u suradnji s Centrom za mlade Čakovec te Srednjom školom Čakovec. Želimo razviti model aktivnog uključivanja mladih za sprječavanje nasilja u školi, osvijestiti mogućnost nenasilnog rješavanja sukoba te uključiti veći broj mladih u nenasilno rješavanje sukoba. Smatramo da je mladima važno prenijeti poruku o važnosti vlastite uloge i odgovornosti u situacijama nasilja. U sklopu projekta razradit će se model prema kojem će mladi srednjoškolci znati što mogu i trebaju učiniti kada se susreću s nasiljem, bilo s aktivne ili pasivne strane. Također, članovi Centra za mlade sudjelovat će na treningu na kojem će saznati kako mirno spriječiti nasilje. Model će se predstaviti drugim učenicima na području Međimurske i Varaždinske županije. Da zaokružimo cijelu priču, održat će se i zanimljiva interaktivna predstava „Djeca s kolodvora ZOO“ te će biti prikazan film o načinima rješavanja sukoba. Projekt ćemo završiti koncertom s porukom u organizaciji Centra za mlade Čakovec. 


Sudjelovanje na svim aktivnostima je besplatno. Pozivamo sve zainteresirane mlade s područja Grada Čakovca i Međimurske županije da nam se pridruže u krojenju bolje budućnosti za njih same. Sve dodatne informacije u vezi projekta, projektnih aktivnosti te načinima sudjelovanja u istima možete dobiti na e-mail [email protected]

Izvor: 3162