KLIKNITE I ČITAJTE INTERNETSKO IZDANJE NOVINA   |   PREDAJTE MALE OGLASE   |   PREDAJTE ZAHVALE I SJEĆANJA
add1 add1
add2 add2

Sitnice (ne) čine povijest


Velik blagdan i vjernih i nevjernih

Broj izdanja: 
3077
Datum izdanja: 
15.04.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

U tjednu koji je pred nama do sljedećih ovih novina, pa i “Sitnica” u njima - i zaposlene i nezaposlene, i one koji dobivaju (možda i ne uvijek i sasvim zasluženu) plaću i one koji ju (makar i teško zasluženu) ne dobivaju, i one koji jesu vjernici u smislu kršćanskih crkava i one koji to nisu, pa makar se onima možda čak i protive, jednom riječju - sve nas u našoj državi i većinu onih u tzv. “zapadnom” svijetu - čeka uvijek rado dočekivan “produženi” i zato “veliki” vikend!

Jedan od znamenitih i zaslužnih!

Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Nedavni „ozbiljan“ razgovor s nekolicinom ljudi, navodno poluslužbenih posjetitelja ovoga kraja i „njegovih metropola“ - spominjali su ih osim Čakovca čak još tri!

I štrajk je znanstvena tema

Broj izdanja: 
3075
Datum izdanja: 
01.04.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Čovjek čiju stotu obljetnicu rođenja, poput nekih drugih, smatram spomena vrijednom, u našoj leksikografskoj i sličnoj literaturi dobio je mjesto, uz ostalo, i kao „svećenik, pisac i znanstvenik“, što, doduše, jest točno, ali je ujedno tako opširno i neodređeno da o dotičnome govori malo ili čak nimalo. Priklanjam se stoga onima koji ga označavaju jednostavno kao sociologa, a i kao hrvatskog iseljeničkog djelatnika.

I žene su naivne - slikarice

Sitnice (ne) čine povijest
Broj izdanja: 
3074
Datum izdanja: 
25.03.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Odavno, uistinu već lijepi broj godinica nisam ništa čuo za Hlebine, lijepo i u svoje vrijeme vrlo poznato mjesto u susjednoj nam gornjoj Podravini. Tek tu i tamo zna se dogoditi da me netko od dobrih i ne više mladih prijatelja i znanaca podsjeti na nj. Čini to ne spominjući ga izravno, nego, kako stari i dragi Šenoa pripisuje Kumi Kugi, onako “u po smijeha, u po ruga”, ali s punom ozbiljnošću opominjući me da jesam i savjetujući mi neka ne budem - “hlebinec”!

I učitelji su imali - učitelje!

Broj izdanja: 
3073
Datum izdanja: 
18.03.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Iz najstarijih povijesnih podataka o ovome kraju nije teško saznati da su Međimurci pismenost te najosnovniju i najpotrebniju – obrazovanost stjecali u župnim, kasnije općinskim, u početku manje ili više neobvezatnim školama u kojima su učitelji bili „školniki“, tj., „kantori“ ili crkveni orguljaši. Nije bez važnosti činjenica da su takvi „školniki“ ovisili o crkvenim vlastima, pa su uglavnom bili i školovani tamo kamo je i župa pripadala, a to je bila biskupija. U našem slučaju poznato je: od XI. stoljeća to je bila Zagrebačka biskupija, od sredine XIX. stoljeća nadbiskupija.

Glazbeni metodičar "prve A-klase"

Broj izdanja: 
3072
Datum izdanja: 
11.03.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Stota obljetnica rođenja i, nažalost, trideseta obljetnica smrti Jože Požgaja nezaobilazna je prigoda da ga se ponovno sjetimo - možda i nešto više nego se to čini inače. Rođen je, naime, bio 16. ožujka 1914. u čakovečkoj čizmarskoj obitelji kojoj je otac Đuro poginuo na ruskom bojištu u Prvom svjetskom ratu, pa je majka Katarina rođ. Megla sama „na noge zdigla“ četvero djece. Ipak je poslijeratna sredina, u kojoj je odrastao, vrlo rano budila u njemu smisao, ljubav i želju za glazbom, pa kad je završio „pučku“ i potom „građansku“ školu, već je u njoj, u glazbi, „bil kak doma“.

Niti s naftom - ništa novo!

Broj izdanja: 
3071
Datum izdanja: 
04.03.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Nedavno potpisivanje nekakvoga ugovora - „nekakvoga“ ovdje u smislu nejasnoće za laika u takvim stvarima kakav nisam samo ja – simbolično (samo simbolično?) na našem, međimurskom tlu s mađarskim MOL-om koji želi prodati, i ruskim (nisam upamtio čim pa recimo) PETROL-om ili nečim sličnim što se, navodno, zanima za kupnju naše ili, točnije, nekad naše hrvatske INA-e, PETROKEMIJE, ili kako se već zvalo ono što je nekad bilo naše, a sad je još uvijek u granicama naše države možda još samo zato što se ne može natovariti na šlepere, pa odvesti onomu i onamo komu i gdje bi to više vrijedilo - potp

Prvi i - dosad - jedini!

Broj izdanja: 
3070
Datum izdanja: 
25.02.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Ne bi mi bilo krivo kad bi se pokazalo da se varam, odnosno da ne znam pravu istinu kad mislim i govorim, a sad, evo i pišem, da od velikog broja svećenika Rimokatoličke Crkve koji su tijekom stoljeća potekli - i još uvijek potječu! - iz ovoga hrvatskoga kraja između Drave i Mure, dosad su samo dvojica dobila čast i pravo da nose tzv. „solideo“ (latinski „Soli Deo“ znači „Samo Bogu“), malu kapicu ljubičaste boje kao znak da su primili biskupsko posvećenje.

Gubitak još uvijek nezaboravljen

Broj izdanja: 
3069
Datum izdanja: 
18.02.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Prije ravnih pet godina, točnije 17. veljače 2009., ove su novine na svojoj stranici namijenjenoj kulturi i prosvjeti izvijestile o „komemoraciji za prof. dr. Zvonimira Bartolića“ koji je preminuo tjedan dana prije toga, to jest 10. veljače 2009. Na komemoraciji održanoj sljedećega dana u velikoj vijećnici Međimurske županije od pokojnog mnogogodišnjeg predsjednika Matice hrvatske, Ogranka Čakovec, uglednoga i poznatoga književnika, znanstvenika, jezikoslovca, saborskog zastupnika, vijećnika Županijske skupštine itd.

Niti s naftom - ništa novo!

Broj izdanja: 
3068
Datum izdanja: 
11.02.2014
Autor članka: 
Vladimir Kapun

Nedavno potpisivanje nekakvoga ugovora – „nekakvoga“ ovdje u smislu nejasnoće za laika u takvim stvarima kakav nisam samo ja – simbolično (samo simbolično?) na našem, međimurskom tlu s mađarskim „MOL-om“, koji želi prodati, i ruskim (nisam upamtio čim pa recimo) „PETROL-om“ ili nečim sličnim koje se, navodno, zanima za kupnju naše ili, točnije, nekad naše.

Stranice