KLIKNITE I ČITAJTE INTERNETSKO IZDANJE NOVINA   |   PREDAJTE MALE OGLASE   |   PREDAJTE ZAHVALE I SJEĆANJA

Sa svih strana


Međimurska "puška" za Cvjetnicu

Stari uskrsni običaji: Međimurska "puška"
Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
žd

Šezdesettrogodišnjeg Josipa Bediča iz Savske Vesi još su prošle godine pred Uskrs pripreme za hodočašće u marijansko svetište u Međugorju vratile u djetinjstvo i sjećanja na negdašnje uskrsne običaje.
- Sjetio sam se kako je moj otac za mene izrađivao “pušku” koju su prije 50-ak godina gotovo svi dječaci na Cvjetnu nedjelju nosili u crkvu. I ja sam kao dijete imao svoju pušku koju bismo po povratku s mise morali baciti na krov kuće. Žao mi je što veliki dio starih običaja nestaje, pa tako i ovaj, vezan uz Uskrs.

TRAŽIMO NAJVUZMENKU!

Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
r

Već po običaju, dan uoči Uskrsa, list MEĐIMURJE organizira tradicionalnu akciju pod nazivom Tražimo najvuzmenku. Ove godine, kao što smo već pisali, ona će se održati u subotu, 19. travnja, u popodnevnim satima. U odnosu na prijašnje godine, u propozicijama se ništa ne mijenja. Dakle, svi oni koji žele sudjelovati, moraju napraviti vuzmenke od ekomaterijala: granja, lišća, sijena, slame...

U NEDELIŠĆU OVOG VIKENDA: 7. sajam knjige Mesap libar

Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
al

Mesap u Nedelišću priprema sedmo izdanje Mesapa libar, sajma knjige na kojem će izlagati brojni izdavači. Domaćini najavljuju sedamdeset izlagača, među kojima su Školska knjiga, Zrinski, Muzej Međimurja, Matica hrvatska Čakovec, Državni arhiv za Međimurje, Nova stvarnost. Direktor Mesapa Vitomir Kirić za list Međimurje najavljuje neke od događaja.

Simbolično zamračen zamak Zrinskih

"Sat za planet Zemlju" i u Čakovcu
Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
vk

I Grad Čakovec uključio se u akciju Sat za planet Zemlju koju osmu godinu zaredom diljem svijeta organizira WWF-World Wide Fund - svjetska organizacija za zaštitu prirode.
U subotu, 29. ožujka tim su povodom u Starome gradu Zrinskih na sat vremena simbolično ugašena svjetla, sve s ciljem osvješćivanja stanovnika našeg planeta na potrebu globalnog odgovora na probleme zaštite okoliša.
U akciji je ove godine sudjelovalo 59 hrvatskih gradova, a sveukupno oko 7.000 gradova u 162 države. (vk

Snimio Žan Novosel

Prodajom narcisa protiv raka dojke

Prodajom narcisa protiv raka dojke
Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
vk

Klub žena operiranih od raka dojke „Nova nada“ - Županijske lige protiv raka Čakovec, nedavno je u više međimurskih sredina - Čakovcu na 3 lokacije, Prelogu, Murskom Središću, Kotoribi, Maloj Subotici, Palovcu, Štefancu, Belici, Pribislavcu, Nedelišću, Brezju, Gardinovcu i Domašincu, organizirao tradicionalnu akciju Cvijetom narcisa protiv raka dojke. Članice i članovi spomenutog kluba po simboličnim su cijenama prodavali cvjetove narcisa te će prikupljen novac koristiti za rehabilitaciju oboljelih. (vk)

MDS samostalno za EU

Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
k

Na izbore za Europski parlament će i MDS, i to samostalno, s listom koju čini 11 Međimurki i Međimuraca. Listu i razloge za nju u petak, 4. travnja predstavio je Željko Pavlic, predsjednik stranke i nositelj liste. Listu uz Pavlica, dipl. defektologa iz Svete Marije, čine redom Zlatko Bacinger, dipl. učitelj iz Čakovca, Barbara Kneklin, magistra primarnog obrazovanja iz Zasadbrega, Željko Ciglarić, ing. strojarstva iz Nedelišća, Josip Požgaj, umirovljenik iz Čakovca, Ksenija Polišanski, tekstilna tehničarka iz Preloga, Zlatko Lovrenčić, ing.

Ogranak OraH-a i u Međimurju

OraH i u Međimurju
Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
k

U subotu, 5. travnja u Čakovcu je održan osnivački skup ogranka stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) za Grad Čakovec i Međimurje. Povjerenik stranke za Međimurje Kristijan Mavrek u uvodnom obraćanju okupljenima istaknuo je da će djelovanje stranke biti temeljeno na tri stupa - zaštiti prirodnih resursa Hrvatske, ovdje to znači Međimurja, zatim razvoju gospodarstva, u prvom redu na osnovi poljoprivrede i prehrambene industrije, i to malih poljoprivrednih gospodarstava, odnosno OPG-a i obrta, a i na ekološkoj poljoprivredi, dok je treći stup društvena odgovornost i zaštita ljudskih prava.

U Čakovcu regionalni odjel interventne kardiologije

Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
dk

Aktualna situacija u Međimurskoj županiji, planovi SDP-a za ovu godinu te pitanja decentralizacije Hrvatske i mjesta Međimurja u njoj bili su tema konferencije za novinstvo ŽO-a SDP-a održane u subotu, 29. ožujka. Uz predsjednika međimurskog SDP-a Mladena Novaka, predstavnicima medija govorile su i saborske zastupnice Dragica Zgrebec i Nadica Jelaš te čelnici izvršne vlasti u jedinicama lokalne samouprave iz redova SDP-a.

ČAKOVEC: Poziv za dodjelu javnih priznanja

Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
vk

Gradska Komisija za javna priznanja objavila je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Čakovca u 2014. godini. Javna priznanja su - počasni građanin, nagrada Grada Čakovca za životno djelo, zlatnik “Grb Grada Čakovca” i godišnje nagrade Grada Čakovca.

Čakovčanin Dinić za EU parlament

Broj izdanja: 
3076
Datum izdanja: 
08.04.2014
Autor članka: 
vk

Među 11 kandidata Hrvatskih laburista - Stranke rada na izborima za Europski parlament, na trećoj poziciji na listi nalazi se i jedan Međimurac, odnosno Čakovčanin - Sergej Dinić. Taj 34-godišnjak po formalnom je obrazovanju sveučilišni prvostupnik ekonomije, a radi kao turistički vodič.
Upravo turizam, uz ekonomsku i monetarnu politiku posebna su, kaže, područja njegovog interesa.

Stranice