Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.10.2016. 11:22.

Blagdanski desert

Božićni kruh pripremamo sa suhim voćem i začinima!

Sastojci:

  • 20 kg brašna + za posipanje za lim
  • 3 dag kvasca
  • 10 dag šećera
  • 5 dl mlijeka
  • 5 dag maslaca + za lim
  • 1 žličicu soli
  • 35 dag suhih šljiva bez koštica
  • 10 dag suhih krušaka ili jabuka
  • 35 dag suhih smokava
  • 20 dag sušenih marelica
  • 8 dag ušećerene narančine korice
  • 20 dag krupno narezanih oraha
  • 20 dag grožđica
  • naribana korica 1 naranče
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice anisa
  • 1/2 žličice mljevenih klinčića
  • 3 žlice šljivovice
  • 1 žutanjak za premazivanje

Postupak:

Najprije suho voće nasjeckajte pa dodajte naribane i ušećerene korice, orahe, začine i grožđice te zalijte šljivovicom. Za tijesto namrvite kvasac u mlako mlijeko, umiješajte malo brašna i žličicu šećera. Neka na toplome uzlazi pola sata.

Umiješajte preostalo brašno i šećer, otopljeni maslac i sol, neka na toplome uzlazi da se obujam udvostruči. Promijesite, umiješajte nasjeckano suho voće i jos malo mijesite. Oblikujte dva valjka i ostavite ih na toplome da uzlaze pola do tri četvrt sata.

Premažite ih žutanjkom i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva, zatim smanjite na 180 i pecite jos 50 - 65 minuta.

Mudre misli i izreke

Punjena purica

Koliko peći puricu

Sir ementaler - panirani

Čokoladna torta s bananama

Kako napraviti vruću čokoladu

Brownies

Priprema indijskog čaja

Izvor: 2331