Domaći sir
Kako napraviti sir od kuhanog mlijeka?
Priprema ovog specijaliteta vrlo je jednostavna. Uz malo truda i vi sami možete napraviti ukusni domaći sir od kuhanog mlijeka.
Domaći kuhani sir odlična je gurmanska hrana za čiju pripremu vam je potrebno:
- 6 litara svježeg kravljeg mlijeka
- 4 žlice octa
- sol po potrebi
Mlijeko nalijte u veću posudu i na laganoj vatri stavite da zakipi. Kad mlijeko zakipi, maknite ga s vatre i sačekajte nekoliko sekundi da se smiri vrenje, nakon toga u njega dodajte 4 žlice octa i miješajte lagano velikom rupičastom žlicom.
Kad se sir počne odvajati, lagano ga vadite tom žlicom i stavljajte u cjedilo. Na svakih 2-3 žlice sira dodajte soli po želji. Izvadite tako sav sir u cjedilo, odnosno kalup sa rupicama i istisnite (možete staviti i neki uteg da se dobro ocijedi). Ostavite sir da odstoji barem 12 sati; nakon toga ga izvadite i servirajte kao hladno predjelo ili uz bilo koji drugi obrok.