Razlika između džema i marmelade
Recept za džem od naranče
Džemove pripremamo od cijelog ili grubo narezanog voća. Voće kuhamo sa šećerom pazeći da se ne raspadne potpuno, nego da se vide komadi voćnog mesa. Sok obično želira kad je ohlađen.
Džem treba kuhati što kraće jer dugim kuhanjem šećer karamelizira, pocrni i prigori te daje džemu tamniju boju. Najbolje džemove daje obojeno i mirisno voće: breskve, marelice, šljive, ribizi, maline, kupine i jagode.
Marmelada je slična džemu, ali se priprema od više vrsta voća i voće je obično veoma sitno rezano ili samljeveno.
Sastojci:
- kore od 3 kg naranči
- 1 kg šećera
- 0,25 I vode
Naranče (neprskane) operite i ogulite. Kori odrežite pola bijelog sloja i stavite je u vodu. U vodi neka ostane 45 dana, a svaki dan vodu promijenite. Zatim narežite kore na rezance. Od šećera i vode skuhajte sirup, stavite u njega kore i kuhajte pola sata. Vruću smjesu stavite u staklenke i zatvorite.
Izvor: 2472