Ukrasni medenjaci
Želite li izraditi licitarsko srce? Slijedite ovaj postupak!
Medno tijesto za licitarske figurice izrađuje se od meda, šećera, nešto vode, jaja, mlijeka, brašna i licitarskog kvasca, koji je često teško nabaviti. Tijesto se ostavlja preko noći, izvalja se iz čega se režu licitarske figurice, koje se boje jestivim bojama razmućenim u jajetu, a šare na figuricama prave se od bjelanjaka jajeta i šećera u prahu obojenog jestivim bojama prema želji.
Licitarski medenjaci se pripremaju od 2 tijesta, pola bijelog tijesta i pola medenog. Bijelo tijesto priređuje se kao za biskvit: 1/2 kg šećera, 4 jaja i 2,5 dl vode. Šećer i jaja se tuku, pa se dolije voda. Na to se umijesi tijesto, tvrdo kao za kruh. Tijesto treba odstajati u zdjeli barem preko noći. Medno tijesto priređuje se posebno.
Na navedenu količinu bijelog tijesta treba dodati 1/2 kg meda koji se prokuha oko 5 min. Nakon što se med ohladi, mijesi se s glatkim brašnom, nešto mekanije od bijelog tijesta, a dobro je da odstoji više dana. Kad se medenjaci žele peći, uzima se jednaka količina bijelog i medenog tijesta i dobro zamijesi zajedno. Razvalja se tanko 2 do 3 mm, reže kalupom i peče.
Ako medenjaci idu sa sirom, u medno tijesto treba dodati malo vode i brašna pa ga još promijesiti. Želite li prhke medenjake, dodaje se više bijelog tijesta. Kad su medenjaci pečeni, namočimo ih u šećerni sirup da dobiju glazuru. Sirup za glazuru kuha se dok ne porumeni. Ulije se malo ruma i doda vanilije radi mirisa i okusa.
Izvor: 2020