Čuvati na hladnom i tamnom mjestu
U marmeladu od mrkve dodaju se i jabuke te korijen đumbira
Sastojci:
- 1 kg mlade mrkve
- 400 g kiselijih jabuka
- 1 kg šećera
- 40 g đumbirovog korijena
- 3 limuna
- 1 naranča
Postupak:
Mrkve i jabuke oprati i oguliti, zatim ih naribati na gruboj strani i pomiješati sa šećerom. Dodati 2,5 dl vode i zakuhati na vatri srednje jačine pa uz dobro miješanje nepokriveno kuhati još oko 25 minuta, pazeći da se ne uhvati za dno posude. Đumbirov korijen oguliti i sitno naribati, kao i koru limuna i naranče.
Ove naribane sastojke primiješati ukuhanoj smjesi jabuka i mrkve. Iscijediti limune i naranču, da se dobije oko 1,25 dl soka. Nakon 25 minuta smjesi dodati iscijeđeni sok, pa kuhati narednih 10 minuta. Nakon toga mikserom miješati smjesu sve dok se polako ne počne zgušnjavati.
Smjesa bi trebala biti meka, ali ne previše glatka ili tečna. Gotovu marmeladu još vruću staviti u staklenke, zatvoriti ih, okrenuti naopako i pustiti da se ohlade. Marmeladu čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Želiranje - višnje i trešnje s klinčićima
Izvor: 2472