Karakteristični sastojak džina
Izliječite žgaravicu čajem od borovice
Nazivi: borovica, kleka, prava kleka.
Latinski: Juniperus communis l.
Nalazište: Raste po šikarama, neobrađenom zemljištu te po borovim i brezovim šumama.
Opis: Borovicu nalazimo kao zimzeleni niželežeći grm ili kao drvo. Listovi su oko 1 cm dugi, šiljati, najčešće zajedno po tri. Cvjetovi su zeleni i neupadljivi. Plodovi imaju promjer 5 do 9 mm i kada su potpuno zreli postaju tamnoplavi. Na tjemenu im se nalazi trokraka brazda. Sazrijevaju nakon cvata u jesen druge godine.
Berba: Zreli plodovi beru se u kasnu jesen. Branje pojedinačnih boba mukotrpan je posao. Bolje je ispod grma staviti plahtu ili foliju i stresti zrele bobe. Suše se na suhom zraku uz često prevrtanje.
Čaj od borovice koristi se kao lijek za mnoge tegobe
Pripremanje lijeka: Svjež i ljekovit sok borovice dobiva se istiskivanjem iz bobica. Dobar je za želudac. Čaj od boba borovice dobiva se tako da se 2 čajne žlice osušenih boba preliju vrelom vodom, pusti da odstoji 10 min, procijedi i pije zaslađen medom. Mogu se upotrebljavati čajne mješavine s poznatim ljekovitim biljem već prema poteškoćama, npr. s lipom, kamilicom, šipkom itd.
Rakija od borovice djeluje kao aperitiv ako se uzima u maloj količini prije jela i pospješuje probavu. Čaj se može prirediti i od pupoljaka cvjetova i mladih vršaka grančica. Djeluje kao lijek kod skorbuta.
Moj savjet: Za vanjsku primjenu u obliku otopine u alkoholu treba bobe zgnječiti i zatim preliti sa 500 g alkohola (70%). Uz često miješanje ostavi se stajati 14 dana. Zatim se procijedi i time se masiraju oboljela mjesta od reume.
Hranjivost: Omiljen je začin koji čini jela prijatnijim. Dodaje se umacima, kiselom zelju, mnogim jelima s mesom i ribama. Bobe se mogu kuhati zajedno s jelom ili se uzimaju nagnječene. Mora se obratiti pažnja da se jelo ne prezačini. Dvije bobe po osobi sasvim su dovoljne.
Napomena: Kod akutnog oboljenja bubrega i u trudnoći borovica se ne smije uzimati. Poželjno je izostaviti i vanjsku primjenu.
Izvor: 1759