Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

ŠPAROGE UZGOJ, sadnja i uzgoj šparoga

Šparogu su uzgajali Egipćani već u trećem tisućljeću prije Krista. Uzgoj su unaprijedili stari Rimljani. Većina radova, pa i branje obavlja se ručno. Berba šparoge traje dva mjeseca, potom se kosi, a korijen ostaje u zemlji. Potrebna su oko tri mjeseca da se obnovi proces fotosinteze i dogodine se šparoge mogu opet brati. Šparogi najviše odgovaraju topla sunčana i zaklonjena mjesta te propusna lagana, pjeskovita tla s visokim sadržajem hranjivih tvari. Korijenje joj je duboko, četiri metra. Na taj način ona preživi i duga sušna razdoblja. Postoji bijela i zelena šparoga, a kod uzgoja postoji razlika. Bijelu šparogu prije berbe nagrnete zemljom oko 50 cm visine i prekrijte je specijalnom folijom. Kod berbe zelene posebnim nožem odsijecate izdanke ispod površine zemlje, i to najkasnije pet dana po izbijanju. Kod bijelih morate foliju odmaknuti i izdanke prerezati duboko unutar nagrnute gredice, a potom vratiti foliju. Nasad rodi dvanaest do petnaest godina, a nakon toga trebate pustiti zemlju da se odmara osam godina. ŠPAROGE ZDRAVLJE, kako pripremati šparoge

Izvor: 2872