Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:46.

SUZBIJANJE CRVENOG PAUKA, kako se riješiti crvenog pauka

Optimalne temperature za razvoj koprivine grinje su 30-32°C, pa uz nisku relativnu vlažnost zraka (45-50%) razvoj jednog pokoljenja traje svega 8-12 dana. Tijekom sezone na otvorenom polju grinja razvija 6-10 generacija godišnje, a u zaštićenim prostorima još više. Štetnik je relativno slabije mobilan, pa se sporo širi. Prvo se uočava na pojedinačnim biljkama, nastaju žarišta, a prije proširenja je potrebno provesti njihovo suzbijanje. U plastenicima je potrebno provoditi sve preventivne higijenske mjere, a kemijsko suzbijanje u povrću je vrlo ograničeno. Stoga se u plastenicima i staklenicima sve više protiv navedene grinje provodi biološka borba unošenjem grabežljivih grinja (Phytoseiulus persimilis)! Na jaja i mlade razvojne stadije ličinki crvenog pauka djeluje selektivni akaricid klofentezin (Apollo 50 SC), a u našoj je zemlji dopušten za primjenu u salatnim krastavcima (karenca 7 dana). Budući je kod nas posljednjih godina dopuštena i primjena abamektina na povrću (Kraft EC, Vertimec EC), njihova se pravovremena primjena u proizvodnji celera također pokazala vrlo učinkovita. CELER KORJENAŠ - štetnici celera KUKURUZNI SJAJNIK - štetnik CELER - zaštita celera od kukuruznog sjajnika KOPRIVINA GRINJA, obični crveni pauk

Izvor: 2792