Zdravlje i ljepota 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

Prehrambena vlakna

Voće i povrće bogat su izvor vlakana važnih za dobru probavu

Voće i povrće odlikuju se malom energetskom vrijednošću (izuzev orašastog voća, kestena, banana i sušenog voća), velikim sadržajem ugljikohidrata, kao i velikim sadržajem celuloze i vode te bogatstvom vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcioniranje našeg organizma. Svakako još treba istaknuti da su voće i povrće bogat izvor prehrambenih vlakana vrlo važnih u postizanju normalne probave i redovitog pražnjenja crijeva, pa tako pridonose smanjenju nastanka raka debelog crijeva. Starije osobe koje često imaju problema s usporenom probavom i imaju veći rizik od raka debelog crijeva moraju voditi računa da u prehrani imaju dovoljno tih vlakana. Osim toga, dokazano je da prehrambena vlakna smanjuju razinu lošeg kolesterola. O dovoljnom unosu voća i povrća moraju voditi računa i osobe koje žele smršaviti jer vlakna iz voća i povrća daju osjećaj sitosti i smanjuju osjećaj gladi, što je važno za ustrajnost prilikom usvajanja zdravih prehrambenih navika. Najveću količinu minerala sadrži orašasto i suho voće, kao i većina povrća, a najbogatiji su kalijem, kalcijem, magnezijem te željezom.

 

Antioksidansi u hrani

Kako jesti voće

Izvor: 2813