Nametnik u saću
Voskov moljac i čuvanje saća
Pčelinji vosak napada i voskov moljac koji ga uništava, posebno starije saće ukoliko nije čuvano od pčela ili je pčelinja zajednica slaba. Rezervno saće u skladištima štiti se najčešće parama octene kiseline ili spremanjem na hladna mjesta, u protivnom - voskov moljac u neprikladnim spremištima ili napuštenim košnicama može u potpunosti uništiti taj dragocjen proizvod.
Da bismo sačuvali staro saće, mora se pretopiti u sunčanim ili parnim topionicama tako da dobijemo kolute čistog voska koje ne napadaju voskovi moljci. Proizvodnja voska kod prostokošničarstva (pletara) je bila veća jer se saće koristilo samo jedanput i potom uzimalo iz košnice kako bi se dobio med u saću, muljani med ili med za dobivanje mednih napitaka, kao što su medovina, medno vino i dr., koje se najviše koristili medičari - licitari, a iz ostatka saća izrađivali svježe.
Pčelarenjem s pokretnim saćem proizvodnja voska je pala jer se izgrađeno saće koristi više godina pa i med u saću.
Pčelinji vosak u kozmetici i miris pčelinjeg voska
Točka tališta i pčelinji vosak
Izvor: 2864