Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 22.11.2016. 08:45.

Domaći desert

Zdigana kuruzna zlevanka z orehima stari je međimurski recept za izvrsni kolač

Sastojci:

  • 50 dag kukuruznog brašna
  • 20 dag bijelog glatkog brašna
  • 3 dag kvasca
  • 10 dag slanina (kosane masti; ukoliko nemate kosanu mast, može i maslac)
  • sol
  • 2 žlice šećera
  • mlijeko po potrebi
  • 25 dag oraha pomiješanih sa šećerom
  • 3 dl kiselog vrhnja

Postupak:

Kvasac se razmuti u mlijeku sa 2 žlice šećera i pusti da se digne. Brašno se prosije i doda kvasac, rastopljena slanina, mlijeko i sol. Pusti se dizati.

Kad se digne, masa se razdijeli na dvoje, jedna polovina se stavi u namašćeni lim. Na to se posipaju orasi pomiješani sa šećerom i gore stavi druga polovina mase.

Polije se vrhnjem i peče oko 30 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih..

Pečena patka s mlincima

Izvor: 1769